КИЕВ
01:59
Брюссель
00:59
Москва
02:59
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



Кому вигідно поставити рекламу «поза законом»?

10 февраля, 09:30  Экономическая  Украина

 

У парламентарів вкотре зародилася «геніальна ініціатива» - заборонити рекламу вздовж вулиць та доріг.  Батьками такої ідеї свого часу виступили комуністи. Саме Петром Симоненком вперше був внесений подібний законопроєкт в Раду. Далі «правоє дєло» в своїх скликаннях продовжили Олександр Пресман, Антон Яценко та Віктор Балога. І ось зараз естафету підхопили нардепи з фракції «Слуга народу». Вони зареєстрували відразу два майже тотожних законопроєкти -  №  4535 та №  4348. 

 

 

Пише у своєму блозі голова Асоціації операторів зовнішньої реклами України Оксана Поліщук. 

 

 «Слуга народу», заборона реклами, законопроєкт, №  4535,  №  4348, реклама на дорогах, ДТП, безпека руху, Оксана Поліщук, Асоціація операторів зовнішньої реклами України

 

За її словами, якщо такий закон приймуть, Україна стане унікальною країною, яка замість того, щоб прописати чіткі правила, просто заборонила рекламу як таку.  Прийняття подібних законів зажене ринок зовнішньої реклами у «сіру зону»,  сприятиме зростанню  корупції та призведе до «ручного управління» і перерозподілу ринку.   

Прикриття добрими намірами

Щоб гарантувати безпеку на дорогах, потрібно виконувати три головні вимоги.  По-перше, безпечними мають бути самі дороги – слід витримувати стандарти при будівництві і утриманні автошляхів. По-друге, безпечною має бути  культура водіння, треба дотримуватись правил при підготовці і ліцензуванні водіїв. І по-третє, безпечними мають бути автомобілі, вони повинні проходити відповідну сертифікацію. Також мають бути якісні послуги – надання екстреної допомоги і  робота поліції. 

Аргументи ж про те, що законопроєкт про регулювання ринку зовнішньої реклами направлений на підвищення безпеки на дорогах  не витримують жодної критики.  Автори  документа не наводять ніякої статистичної інформації, жодної цифри, яка  б підтверджувала, що водій скоїв ДТП через розміщення засобів зовнішньої реклами. Більше того, наукові й експертні дослідження спростовують наявність взаємозв’язку між станом і розвитком рекламної інфраструктури  та безпекою дорожнього руху. Статистика Нацполіції також підтверджує, що до причин ДТП не входить зовнішня реклама. Тож можна зробити висновок, що справжня мета законопроєкту – це ніяк не турбота про безпеку на дорогах.  

Шлях до «ручного управління»

У разі прийняття законопроєкту 90% усіх рекламоносіїв перейде у статус «поза законом». Не важко здогадатись,  що відсутність законних можливостей розміщення конструкції заганятиме ринок у тінь  і  це призведе до корупційних схем та  «ручного управління». Простішими словами, на присутність реклами одних власників просто  закриватимуть очі, а конструкції інших будуть зносити.

У кінцевому етапі ми побачимо перерозподіл ринку.  Сьогодні структура зовнішньої реклами децентралізована, вона не має ні олігархічної, ні політичної залежності. Лише в обласних центрах працює понад 1000 компаній. Очевидно, це не влаштовує тих, хто хоче монополізувати ринок зовнішньої реклами.  

Безробіття і втрати бюджету

Зовнішня реклама – це не просто білборди і вивіски, це близько 10 тисяч робітників, які безпосередньо працюють на цьому ринку, і близько 30 тисяч, які задіяні  у суміжних галузях, починаючи з друкарень і закінчуючи рекламними агентствами. Отже ми говоримо, що 40 тисяч сімей ризикують залишитись без доходу.

Втратять і місцеві та державний бюджети, адже легальний бізнес сплачує щороку близько  500 млн податків.

Постраждає також дрібний і середній бізнес. Щороку зовнішня реклама демонструє пропозиції 10 тисяч торгових марок. 70% рекламних замовлень припадає якраз на невеликі компанії. Знищення зовнішньої реклами для них означатиме втрату можливості конкурувати з великим бізнесом за покупців.  

Замість висновку

Регулювання ринку має відбуватись так, щоб збалансувати інтереси місцевих бюджетів і локального бізнесу. Правила  і процедури мають бути прозорі, чіткі та стабільні. Тоді галузь буде інвестиційно привабливою і можна буде впорядкувати розміщення рекламних конструкцій, контролювати їх кількість і якість.

Нам потрібен комплексний законопроєкт, який впорядкує систему видачі дозволів, як  у межах, так і за межами населених пунктів, і визначить вимоги щодо розміщення реклами у межах смуг автомобільних доріг.

Зараз же ми бачимо безглузді ініціативи, які призведуть до перерозподілу ринку і втрати доходів тисяч людей.

 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу