КИЕВ
01:18
Брюссель
00:18
Москва
02:18
Среда, 24 апреля 2024

Новости



Контрабандный вывоз леса невозможен без "крыши" в наивысших кабинетах - Виталий Скоцик

18 июля, 16:54  Экономическая  Украина

Аграрна партія наполягає на негайному наведенні ладу в галузі лісогосподарства. Сьогоднішня ситуація з лісистістю, що склалася в Україні, не просто катастрофічна, а є прямою загрозою національній безпеці.

 

Про це заявив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик, коментуючи нещодавній скандальний звіт британської неурядової організації Earthsight, яка вивчала незаконну вирубку лісів в Україні.

 

 «Аграрна партія вже 3 роки добивається наведення ладу в лісопереробній галузі. Дивує, що в уряді лише зараз заворушилися і погрожують щось вирішити, так, наче вони не знали про критичну ситуацію без британців. Оптимальним для нашої країни рівнем лісистості вважають 20%. Сьогодні, навіть за офіційними даними, ми маємо 15,9%, а екологи стверджують, що лісів уже лише 11%», - каже Віталій Скоцик.

 

Політик наголосив, що площа всихання українських лісів щорічно збільшується, тоді як площа їх відтворення навіть не сягає рівня 2010 року.

 

 «Нові дерева потрібно висаджувати на території у 2,5 мільйона гектарів. Потрібно провести інвентаризацію лісового фонду, припинити хаотичну вирубку лісів і посилити протипожежний контроль. Це все потребує комплексного підходу й окремої програми. Необхідно навести лад у сфері лісозаготівлі та припинити бездумно розбазарювати національні ресурси», - говорить політик.

 

Віталій Скоцик зауважив, що у більшості країн Європи експорт деревини і вирубка лісу заборонені. У Румунії незаконну вирубку взагалі прирівнюють до тероризму. В Україні ж дике знищення лісів уже призвело до «облисіння» Карпат.

 

 «Попри чинний мораторій на продаж лісу-кругляку, масштаби нелегального експорту катастрофічні. В обхід національного законодавства, регламентів і сертифікацій ЄС обсяги вивезення української деревини за кордон зростають. Лише за останні 4 роки європейський імпорт деревини збільшився на 75% і перевищив 1 млрд євро. Щонайменше 40% сировини було заготовлено та вирублено незаконно. Про це вже і британці кажуть», - наголосив Віталій Скоцик.

 

За словами політика, корупція таких масштабів без прикриття з найвищих урядових кабінетів не можлива.

 

 «Ключова причина такої ситуації - це корупція та відсутність стратегічного планування. Сьогоднішня влада замість того, щоб розвивати переробку, створювати робочі місця в Україні і заробляти додану вартість на готових виробах із деревини, опікується збагаченням купки лісових магнатів, яким байдуже, як країна житиме завтра. Корупція в лісозаготівельній сфері загрожує не лише лісам України - вона підриває і систему державного управління в цілому, і наш авторитет на міжнародній арені», - говорить політик.

 

 

Аграрна партія розробляє стратегію розвитку лісогосподарської галузі й наполягає на знищенні лісової мафії та розвитку переробної промисловості в Україні.

 

 «Ми маємо чітко усвідомлювати, що ніхто, крім нас самих, не забезпечить наш розвиток і не берегтиме наші ресурси. Світ зацікавлений у нашихресурсах, а те, яким чином ними розпоряджатися - це вже наш вибір і наше завдання. І тут ми самі маємо боронити свої національні інтереси. Ми працюємо над тим, щоб створити умови, аби промисловий ліс переробляли в Україні, щоб тут могли працювати дрібні та середні підприємці, а не лісові магнати, яких цікавить лише безкарність і сьогоднішній заробіток», - резюмує Віталій Скоцик.

Джерело: Аграрна партія

 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу