КИЕВ
12:07
Брюссель
11:07
Москва
13:07
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Політолог назвав три причини поспішного повернення Коломойського

16 мая, 18:56  Политическая  Украина

Справжні причини повернення Коломойського до України стануть зрозумілі після перших призначень Зеленського. Лише тоді можна буде остаточно сказати, чи це було тріумфальне повернення олігарха з подальшим відведенням йому ролі «сірого кардинала», чи просто нервова спроба нагадати про себе.

 

Про це заявив керівник політико-правових програм «Українського Центру суспільного розвитку» Ігор Рейтерович.

 

«У всіх тих інтерв’ю, які Коломойський давав упродовж останніх двох тижнів, відчувалися певні побоювання, що його значення і роль почали применшувати. Можливо, на думку олігарха, перебуваючи в Україні, у нього будуть розв’язані руки і він зможе краще нагадати, що впливав, впливає і буде впливати на події в Україні, зокрема і на кадрові рішення, які відбуватимуться після інавгурації», — каже політолог.


Експерт нагадав, що у своїх інтерв’ю Коломойський розповідав про черги охочих потрапити до списку «Слуги народу».


«У світлі останніх рейтингів, де у «Слуги народу» — 40%, наповнення списку набуває особливої актуальності. Високий рівень підтримки може спонукати Зеленського достроково розпустити парламент. Очевидно, що олігарх намагатиметься кооптувати в список якусь частину своїх людей, фактично нав’язати, сказавши, що він має певну квоту, і ці люди, відповідно, представлятимуть його інтереси», — говорить політолог.


Повернення олігарха саме зараз може бути також пов’язане з погіршенням українсько-американських відносин.


«Наразі відносини між Україною і США не найкращі, зокрема, через справу Манафорта, свідчення Лещенка, Куйбіди та інших. Можливо, Коломойський вирішив цим скористатися, бо можна менше боятися можливого переслідування з боку ФБР, яке в цей момент зайняте дещо іншими справами», — стверджує фахівець.


Одним із питань, яке змусило олігарха повернутися, може бути і ситуація з «ПриватБанком».


«Можливо, є проблеми у справі банку, які йому простіше розв’язувати в Україні. Проте, думаю, тут він діятиме максимально обережно, тому що будь-який новий крок стосовно «ПриватБанку» буде трактований як посилення впливу олігарха і рекошетом битиме по Президенту Зеленському».


За словами політолога, саме повернення олігарха на рейтингу новообраного глави держави не позначиться, бо він зберігає «тифлоновість», однак знизити його можуть призначення, які підтвердять вплив Коломойського.


«Зараз усе, що летить проти Зеленського, відлітає і не прилипає, як від тифлонової сковорідки. Ще є певний ажіотаж і ейфорія після президентських виборів. І, зважаючи на відсутність заяв новообраного Президента з приводу ролі Коломойського в його обранні, йому, за великим рахунком, нема чого пред’явити. Показовою була заява однієї з його радниць щодо взаємозарахувань у справі «ПриватБанку», яку вона буквально через кілька годин спростувала, — що це лише її позиція, а не команди Зеленського. Якщо ж після 20 травня головою Адміністрації Президента буде призначено Богдана, то зрозуміло, що тут приїзд Коломойського почнуть розглядати в іншому світлі, і виникне одразу багато запитань, на які новообраному главі держави доведеться відповідати», — зазначає Ігор Рейтерович.

 

Нагадаємо, бізнесмен Ігор Коломойський прилетів з Ізраїлю до Дніпра вночі 16 травня. Раніше він заявляв, що має намір повернутися до України після інавгурації новообраного Президента Володимира Зеленського.

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу