КИЕВ
08:00
Брюссель
07:00
Москва
09:00
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Паспорти РФ для жителів ОРДЛО

06 мая, 12:40  Политическая  Украина

3 травня жителі Донецька почали оформлювати російське громадянство. За даними бойовиків, біля "МВС" сформувалася черга з більш як 80 людей, які хочуть отримати паспорт Росії. Парламент України має якомога швидше відповісти на питання подвійного громадянства та модернізувати законодавство в інтересах як держави, так і населення.

 

Заява заступника міністра з тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака про те, що Росія в майбутньому матиме підстави захищати своїх громадян через видавання паспортів РФ на сході України - лише намагання виправдати провалену політику в цій сфері з боку держави.

 

Прострочена актуальність проблеми чужих паспортів

 
Видавання паспортів українським громадянам - історія не нова. З цією проблемою країна живе майже двадцять років. І почалась вона із західних кордонів, де активно ведуть свою політику румунський та угорський уряди.


Україна - не єдина держава, що має подібну проблему. Видавати паспорти угорський уряд намагався і в Словаччині.


Словацька влада ввела симетричні дії і заборонила подвійне громадянство, а через кілька місяців запровадила штрафи. Тому там угорська нацменшина не паспортизувалася. Хоча, наприклад, у тій же Словаччині були приклади виявлення паспортів Угорщини та позбавлення громадянства.


Млявість України в питанні громадянства

 
Україна завжди проводила мляву політику щодо цієї проблеми. Наразі немає можливості дозволити подвійне громадянство в країні через агресію Росії, тому треба визначитись.


Провальна політика, зокрема, і тому, що ми не організували набуття громадянства України для жителів окупованого Донбасу, яким виповнилося 16 років. Адже на контрольовану територію їх пропускають лише у супроводі обох батьків. Це здебільшого з різних причин неможливо, а держава адекватної процедури для таких громадян не надала.


Тому набуття російського громадянства у "ЛДНР" може мати масовий характер.

У найгіршому сценарії видавання паспортів в ОРДЛО - це політика, спрямована на вмотивування нового витка агресії з боку РФ із захисту своїх громадян.


Санкції за паспорти Росії

 
Україна та міжнародна спільнота різко розкритикували той факт, що 1 травня Путін підписав указ, який надав право на спрощений порядок отримання російського громадянства окремим категоріям українців.Однак говорити про українські, а тим паче західні санкції зарано. В українському МЗС заявили про підготовку санкцій, але все залежатиме від позиції новообраного президента.


А від нього ми поки що почули лише, що Україна надаватиме українське громадянство представникам усіх народів, які потерпають від авторитарних та корумпованих режимів, насамперед - росіянам, які сьогодні страждають чи не найбільше.


Автор: Юрій Подорожній

Джерело: Факти

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу