КИЕВ
20:07
Брюссель
19:07
Москва
21:07
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Від Кравчука до Порошенка: останні закони

25 апреля, 14:15  Политическая  Украина

У пам'яті завжди залишається оце «після». Кожен з українських президентів запам'ятовується людям більше не відсотками, які він отримав на виборах, не агітаційною кампанію і навіть не буднями, які зливаються в одне. Кожен більше запам'ятовується спадщиною, яку лишає, і тим, як саме він пішов.


В Україні, де демократичні інституції не є усталеними, завжди передача влади від президента до президента - це драма з елементами екшену. Суспільство завжди у тривожному очікуванні: а як усе відбудеться?Кожен із п'яти українських президентів завершував свою каденцію по-різному. Жодне складання повноважень не було схоже на інше. Треба віддати належне першому президенту Леоніду Кравчуку, який першим в Україні передав повноваження. Переможець отримав із рук переможеного булаву без будь-яких ускладнень.


Однак за промовами й інформаційним шумом часто на задній план відходять останні рішення, які ухвалюють керманичі, вже знаючи, що йдуть з Олімпу. Я не великий прихильник символізму, та все ж, згадуючи, які саме останні закони підписав кожен із президентів, побачив багато цікавого.


Давайте згадаємо, як це було. Леонід Кравчук останній свій президентський підпис залишив на законі 1 липня 1994 року. І це був Закон «Про енергозбереження».


На завершення своєї каденції Леонід Кучма підписав 20 січня 2005 року Закон «Про захист конституційних прав громадян на землю».


Наступний президент Віктор Ющенко останнім підписав Закон «Про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації» 12 січня 2010 року.


29 січня 2014 Віктор Янукович поставив востаннє свій підпис під Законом «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».


У статусі виконувача обов'язків Президента 3 червня 2014 року Олександр Турчинов підписав Закон «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті».


Сьогодні, 25 травня, Верховна Рада України ухвалила Закон «Про функціонування української мови як державної». Цікаво, чи саме цей Закон стане останнім, який підпише Петро Порошенко в статусі президента.


Автор: Юрій Подорожній

Джерело: Ліга.Блоги

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу