КИЕВ
12:37
Брюссель
11:37
Москва
13:37
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



Обираючи головнокомандувача, важливо розуміти його бачення завершення війни, - Подорожній

15 апреля, 16:49  Политическая  Украина

Без чіткого бачення зміцнення нацбезпеки та розвитку армії Україна не вирішить ні проблем економіки, ні земельної реформи, ні інших важливих питань.

 

Саме бачення шляхів завершення війни має бути ключовим при виборі головнокомандувача.

 


Про це пише у своєму блозі на порталі «Ліга» експерт ГО «Український Центр суспільного розвитку» Юрій Подорожній.


За його словами, завдяки зусиллям чинного Президента просування агресора було зупинено, однак «провина» влади у тому, що люди почали забувати, що Україна досі воює.
 


«Війна з Росією триває вже 5 років. Але війна та проблема безпеки відсунута від нашого повсякденного життя. І провина влади в тому, що для більшості війна стала телевізійним шоу, а не реальністю з воєнним станом, територіальною самообороною, з тренуваннями на випадок бомбардувань, врешті-решт хоча б військовим податком», - пише Юрій Подорожній.


Політолог зауважує, що хоч обидва кандидати у своїх програмах заявляють про прагнення до миру, однак бачення його досягнення у Порошенка та Зеленського різняться.


«Для Порошенка досягнення миру - це відновлення територіальної цілісності з поверненням у склад України Криму та окупованих частин Донбасу. З цією метою кандидат продовжить модернізацію армії та залучення світового співтовариства до вирішення військового конфлікту», - пише Юрій Подорожній.


Експерт відзначив, що держбюджетом-2019 на потреби армії передбачено понад 102 млрд грн.


«Президент заявляв, що Збройні сили цього року отримають 6 тисяч мінометів, снайперську зброю, ЗРК, понад тисячу БТРів і БМП, десятки літаків і малі броньовані артилерійські катери, десантні катери і засоби радіолокації. В Одеській області відбулися успішні завершальні випробування крилатої ракети «Нептун» в умовах протидії РФ засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ)», - каже експерт.


У разі перемоги кандидата на виборах, в найближчій перспективі планується нова зустріч у Нормандському форматі. Зрозуміло, що Порошенко продовжить тримати курс на вступ до НАТО та ЄС.


Для кандидата Зеленського питання миру також є ключовим питанням його програми. Водночас, в ефірі одного з ток-шоу на питання, «як зупинити війну» він заявив, що війну зупинити неможливо.


«Відповідно до програми, кандидат Зеленський у питанні війни та миру збирається просити підтримки у країн-підписантів Будапештського меморандуму і партнерів по Євросоюзу за трьома пунктами: завершити війну, повернути тимчасово окуповані території і змусити агресора відшкодувати завдані збитки», - пише Юрій Подорожній.
У програмі Зеленського також ідеться про рух до НАТО, однак заяви кандидата та його штабу з питань війни і миру доволі хаотичні та розмиті.


«Зеленський говорить: у війні ти або програєш, або виграєш. Ми можемо перемогти. Дипломатією, економічним зростанням і реальним зміцненням армії. І тут же додає, що готовий до переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним щодо питання війни та миру на Донбасі. Москва на це відповідає через свій рупор в Україні - Віктора Медведчука, мовляв, підтримувані Росією бойовики з угруповань «ДНР» і «ЛНР» і сама Росія згодні на його «план зі встановлення миру на Донбасі», який передбачає створення «автономного регіону Донбас», - пише Юрій Подорожній.


За словами політолога, те, який шлях до миру обере кандидат Зеленський в разі перемоги, зараз не зрозуміло.

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу