КИЕВ
14:21
Брюссель
13:21
Москва
15:21
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Де гарантії безпеки громадян під час виборів?

26 марта, 15:17  Политическая  Украина

Чи здатне МВС гарантувати безпеку громадян під час виборів?

Лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький на суботньому мітингу в Києві повідомив про перегляд тактики.

 

«Переходимо до боротьби з режимом мародерів по всій країні, в регіонах, областях та містах, будемо виходити в поле, боротись із незаконними агітаційні сітками, фальсифікаціями виборів, які робляться на гроші, в тому числі вкрадені на крові солдатів», - пояснив лідер «Національного корпусу».


Після цих його слів якось відразу згадались інші слова, сказані у Міністерстві внутрішніх справ трохи раніше. «Червоні лінії були проведені - жодних залякувань, агресії, насильства або інших спроб у силовий спосіб вплинути на вибори», - так заявили в МВС у відповідь на запит журналіста «Радіо Свобода» Крістофера Міллера щодо отримання главою МВС Арсеном Аваковим листа послів країн «Групи семи» про «небезпеку екстремістських рухів».


Логічне запитання - так де ж вони ці червоні лінії і чим як не залякуванням є слова лідера «Нацкорпусу» про боротьбу з режимом по всій країні. Добре, що в МВС визнали факт отримання «тривожних листів» від зарубіжних послів. Але що зробили за тиждень, який минув з часу отримання.


Провели профілактичні бесіди і домоглися, що праворадикали пообіцяли не мітингувати в центрі Києва? Мабуть, аби не псувати передвиборчу картинку для зарубіжних дипломатів і не змушувати Посольство США знову і знову поширювати повідомлення із закликом уникати відвідування центру Києва з огляду на проведення акцій радикалами.


Але тепер «нацдружинники» обіцяють поїхати по всій країні, аби в регіонах, областях та містах боротись із фальсифікаціями виборів. І, до речі, як спостерігачі вони мають на це офіційне право. Тим більше, що МВС так і не відреагувало на прохання Центрвиборчкому оцінити заяви «Національних дружин» про можливе застосування сили на виборчих дільницях.


Як фактично не відреагувало на стурбованість послів. Нагадаю, у листі від 15 березня, адресованому Арсену Авакову, французький посол Ізабель Дюмон від імені своїх колег-послів написала, що «група G7 стурбована екстремістськими політичними рухами в Україні, насильницькі дії яких тривожать», бо «вони залякують українських громадян, намагаються узурпувати роль Національної поліції в гарантуванні безпеки виборів і завдають шкоди національній та міжнародній репутації українського уряду».


МВС у відповіді на запит «Радіо Свобода» щодо отримання листа було не дуже багатослівним. Там заявили, що позиція міністра Арсена Авакова щодо екстремістських політичних рухів в Україні «лишається твердою та безперечною» і що керівники радикальних груп «були попереджені, що агресивні спроби втрутитися у чесний виборчий процес... призведуть до відповідних наслідків». Зверніть увагу - попередження стосується втручання у чесний виборчий процес. Виходить на втручання у нечесний процес радикали отримали добро від МВС. Але хто вирішуватиме - який процес чесний, а який нечесний? «Національні дружини»? МВС? А може разом? І де тоді ці «червоні лінії»?

 

Автор: Владислав Телькі

Джерело: Корреспондент

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу