КИЕВ
09:19
Брюссель
08:19
Москва
10:19
Среда, 24 апреля 2024

Новости



Запоріжжя: 31 березня існують серйозні ризики дестабілізації ситуації

27 марта, 08:14  Политическая  Украина

Можливість втручання Росії, ризик використання парамілітарних структур для провокацій та політична заангажованість правоохоронних органів - основні загрози проведення демократичних президентських виборів.

Про це йшлося під час прес-конференції «Головні загрози демократичним виборам в Україні», яка відбулася в Запорізькому медіа-клубі 26 березня з ініціативи ГО «Український Центр суспільного розвитку», повідомляє прес-служба

Учасники заходу представили дані аналітичного дослідження експертів Центру стосовно головних загроз, що здатні серйозно вплинути на вибори-2019 в Україні, в тому числі спричинити їх зрив на окремих дільницях.

 
На думку експерта ГО «Український Центр суспільного розвитку» Євгена Кузика, актуальною залишається загроза втручання Росії у виборчий процес.


«Держава-агресор намагатиметься зробити все для того, щоб українські вибори не були визнані демократичними, а Україна занурилася в нову політичну кризу. Інструментарій може бути різний - від хакерських атак, інформаційних вкидань через проросійських кандидатів, проросійські ЗМІ до залучення різних рухів для дестабілізації ситуації», - говорить Євген Кузик.


Серед внутрішніх загроз одна з найбільш значних - політична заангажованість правоохоронних органів.

«Серйозною загрозою є намагання силовиків отримати «особливу роль» на цих виборах. Виборчі штаби доклали максимум зусиль, аби залучити у свою агітаційну роботу правоохоронні органи. Особливо відзначилось у цьому МВС. Зважаючи на дії керівника відомства, можна зробити висновок, що вже йде не президентська, а парламентська кампанія. Однак втягування силовиків у політичну гру здатне спотворити результати виборів і створити загрози безпеці громадян», - стверджує експерт ГО «Український центр суспільного розвитку» Юрій Подорожній.


Фахівці наголошують, що активізація парамілітарних структур, яких пов'язують із МВС, і їх використання в політичних цілях уже викликали занепокоєння в міжнародної спільноти. Посли «Великої сімки» спільно звернулися до Арсена Авакова із застереженням щодо можливого зриву виборів із вини «екстремістських рухів». Побоювання щодо дестабілізації ситуації в день виборів є і в регіонах.


«Я польовик, брав участь і в парламентських, і в президентських виборах. І мене найбільше турбує безпекова ситуація, яку ми бачили перед виборами. Я з жахом думаю, що буде в день голосування на виборчих дільницях», - говорить представник ГО «Демократична сокира» Олександр Лебідь.


Ця кампанія відбувається із застосуванням неетичних політтехнологій та акцентованого популізму. Подібні чинники працюють на дезорієнтацію і розкол суспільства.


«Маніпуляція почалися ще до старту виборчої кампанії, коли був шквал різних соціологічних даних, які прогнозували перемогу різним кандидатам. Треба розуміти специфіку соціологічних досліджень, що це заміри настроїв в обмежений проміжок часу. Не факт, що в день виборів ми побачимо таку ж картину. Приміром, є сумніви, що на волевиявлення прийде молодь, яка про це говорить. Часто вже в кабінці люди змінюють свій вибір. У день голосування працюватиме 5 загальнонаціональних екзит-полів, можуть бути ще локальні. Добре, якщо всі їхні дані показуватимуть однакові результати. Якщо ж ці дані будуть полярні, є ризик, що рівень довіри до підрахунку голосів може бути знижений», - говорить соціолог Надія Кузьмичева.


Експерти закликають інститути громадянського суспільства посилити контроль за діями всіх суб'єктів виборчого процесу, а правоохоронні органи - дотримуватися незаангажованого підходу до всіх кандидатів і не допустити викривлення результатів волевиявлення.

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу