КИЕВ
09:43
Брюссель
08:43
Москва
10:43
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



Сталевий кулак українського націоналізму

09 марта, 13:38  Политическая  Украина

Про «Національні дружини»


Українським виборам неодноразово загрожували фальсифікатори, організатори «пірамід» і «мереж», «тітушки» та «політизовані силовики». Сьогодні ж маємо новий ризик - гіперактивні спостерігачі, що заявляють про готовність застосовувати силу в ім'я справедливості.

Зокрема, мова йде про заяви речника «Національних дружин» Ігоря Вдовіна в ЗМІ.

Громадська організація офіційно братиме участь у спостереженні за виборами, «щоб сприяти незалежному волевиявленню українських громадян».


На перший погляд, усе правильно.

 

Адже чим більше спостерігачів за виборами, чим пильніша увага громадськості до виборчого процесу, тим більше шансів, що народне волевиявлення відбудеться без порушень.


Проте, дещо загрозливо прозвучало уточнення функцій «Національних дружин» на виборах: «якщо правоохоронці будуть закривати очі на відверті правопорушення і не захочуть їх фіксувати, то ми будемо робити те, що заявив наш командир». А командир Нацдружин Ігор Михайленко раніше зазначив, що «якщо за справедливість треба буде дати комусь по пиці - ми це зробимо, не зволікаючи». Тобто «Національні дружини» готові до силових дій на виборчих дільницях.


І тут виникають логічні запитання. Наскільки законним буде таке застосування сили?


Як відомо, право на силові дії має держава в особі правоохоронних органів. Незважаючи на відсутність у чинному законодавстві України чіткого переліку державних органів, що визнані правоохоронними, згадана організація точно не входить до їх переліку.


Зауважу, «Національні дружини» є громадським об'єднанням, при цьому їхній речник в інтерв'ю називає членів організації «бійцями». Після останнього маршу центром Києва 2 березня на сторінці Нацдружин у «Фейсбуку» було сказано, що в такий спосіб вони «показали, як насправді виглядає сталевий кулак українського націоналізму». Тобто цей рух має чітке ідеологічне забарвлення, хоча декларує нібито аполітичні завдання: захист від рейдерства, забезпечення вищого рівня безпеки на вулицях тощо.


Можна сперечатися про справжні завдання, які ставлять собі «Національні дружини». Але будь-яка спроба громадських об'єднань перетягувати на себе правоохоронні функції, зокрема функцій поліції, може призвести не лише до обмеження прав і свобод людини і громадянина у день виборів, а й до розхитування української державності загалом.

 

Автор:Телешун Ярослав

Джерело: Корреспондент 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу