КИЕВ
14:19
Брюссель
13:19
Москва
15:19
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Агітаційна служба - небезпечна, важка і безоплатна

06 марта, 15:10  Политическая  Украина

Цього тижня на центральній площі одного з обласних центрів України в поле мого зору потрапили два агітаційних намети. Агітували в них за двох різних кандидатів в президенти.

Агітатори - люди похилого віку. Вони спокійно, мирно, перемовляючись один з одним, виконували свою відповідальну роботу.


Хоча... Про що це я. Робота, тим більше важлива і відповідальна, передбачає гідну і своєчасну оплату. Навіть в Конституції, в тій частині, де йдеться про права людини, про це щось написано.

 

Але, мабуть, не про наших агітаторів там написано. Оплата їхньої праці, як відомо, під забороною. А страждають ці, часто досить-таки немолоді, люди, як виявляється через президента-втікача Януковича, команда якого свого часу за цивільно-правовими угодами наймала на роботу мільйони начебто агітаторів. Це цілком логічно було кваліфіковано як підкуп виборців і в результаті оплата праці агітаторів потрапила під заборону. Усіх агітаторів - і фейкових, і справжніх.

 

Останні навіть оплати супутніх витрат - на харчування, проїзд, телефонний зв»язок - можуть не дочекатись. Як відомо, Центральна виборча комісія роз»яснила наприкінці лютого, що ці витрати можна оплачувати. Але один з «особливо чесних» кандидатів заблокував це рішення в суді.


Але чому я згадав про ці два намети, які мирно співіснували, в центрі міста. А тому, що напередодні почув черговий звіт громадянської мережі ОПОРА, яка веде спостереження за виборами Президента, і там прозвучав тривожний сигнал. Зростає кількість агресивних дій щодо агітаторів - псуються намети, агітаційні матеріали, лунають погрози. Зазначається, що останні випадки проявів агресії були пов'язані з агітаторами, насамперед, за Петра Порошенка, Юлію Тимошенко.


Така ось ця агітаційна служба - і небезпечна, і важка. І на відміну від служби в поліції, ще й безоплатна.


Принагідно також нагадаю, що агітатори - це теж громадяни України, які мають право на захист з боку поліції. Хоча поки що частіше отримують від правоохоронців не захист, а словесні підозри, як потенційні учасники схем з підкупу виборців. У поліції це називають «превентивною роботою». Хоча логічніше було б, якби об»єктом такої превенції стали спроби перешкоджання агітаційним кампаніям. ОПОРА такий сигнал поліції вже надіслала. Але чи здатні його почути там - ось в чому питання.


Автор: Юрій Подорожній

Джерело: korrespondent

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу