КИЕВ
19:41
Брюссель
18:41
Москва
20:41
Четверг, 28 марта 2024

Новости



ЦВК надала свої роз’яснення щодо роботи агітаторів

26 февраля, 12:09  Политическая  Украина

Про агітацію


Є таке право - агітувати

Поліцейські спецоперації, обшуки та затримання, розкриття "виборчих пірамід" службою безпеки спільно з прокуратурою... Черговий сюжет для голлівудських серіалів «Закон і порядок», «Гарна дружина» чи «Картковий будинок»? Як це не дивно - ні. Це лише тиждень із життя передвиборчої України. Якщо комусь з громадян не вистачало екстриму або хотілось відчути себе героєм бойовика, то зараз якнайкраща для цього можливість. Представники «силових» відомств «будуть вам раді», а медійники в момент зроблять вас відомим на всю країну. Просто не забудьте зателефонувати! Всеукраїнська слава і незабутні враження гарантуються!

 

Безперечно - це дещо перебільшення. Проте, подібні прецеденти мають місце. Адже в протистоянні «силовиків» існує реальна загроза обмеження прав і свобод людини і громадянина. Тим паче, якщо «силові структури» використовують політично забарвлену систему розпізнавання «свій-чужий», а також відомий принцип «своїм - все, чужим - закон». Показово, що даний принцип приписують непересічним постатям ХХ століття: дуче Італії - Б. Муссоліні та каудильйо Іспанії - Ф. Франко. На жаль, складається враження, що не всі українські політичні діячі гарно вивчали історію.


За останній період, представники Міністерства внутрішніх справ України, неодноразово заявляли про безкомпромісну боротьбу з фальсифікаціями на виборах. Безперечно, це правильна і єдино можлива позиція одного з найпотужніших «силових» відомств України. Проте, за умови домінування серед українських силових структур принципу «своїм - все, чужим - закон» існує загроза перетворення боротьби з фальсифікаціями на «полювання на відьом», де «відьмами» можуть стати українські громадяни. Громадяни, які під тиском системної політичної корупції в нашій державі, недосконалості законодавства і амбіцій окремих політиків, можуть стати «заручниками» боротьби за владу.


Особливо небезпечним такий алгоритм розвитку подій є для іншої групи учасників виборчої компанії - агітаторів. Добре, що хоч на днях Центральна виборча комісія надала свої роз'яснення щодо роботи агітаторів, дозволивши штабам хоч частково компенсувати їх витрати на телефонні послуги, проїзд, харчування, проживання тощо. Що, до речі, в переважній більшості країн світу є загальновживаною практикою.


Окрім цього, в роз'ясненнях зазначено, що «участь виборців у здійсненні передвиборної агітації, в тому числі на основі безоплатних договорів на її проведення, є гарантованим Конституцією України правом і не може бути обмежено». А також чітко наголошено, що «для встановлення факту підкупу виборця у справах як кримінального, так і адміністративного провадження має бути досліджено і встановлено, чи мали місце заклики або пропозиції голосувати за або не голосувати за певного кандидата або згадування його імені».


Є надія, що роз'яснення ЦВК убезпечать громадян від «незабутніх вражень», та в повній мірі забезпечать виконання гарантованих ним Конституцією прав та свобод. А результати виборів будуть визнаними легітимними і законними як українцями, так і міжнародним співтовариством. Адже, зовсім не хочеться стати головним героєм продовження кінокартини О. Довженка «Україна в огні».


Автор: Ярослав Телешун


Джерело: korrespondent

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу