КИЕВ
20:01
Брюссель
19:01
Москва
21:01
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Аграрна партія вимагає у влади припинити знищення освіти в Україні

31 мая, 10:12  Политическая  Украина

Освітню реформу проводять люди, які сидять на Печерських пагорбах і бачать зі своїх вікон лише найзаможніші приватні школи столиці.

 

Потім власні «новітні» ідеї втілюють по всій країні у так званій освітній «реформі», яка насправді далека від реальних потреб навчальних закладів, молоді, батьків та педагогічної спільноти. Водночас реформу освіти ніяк не координують з іншими нововведеннями.

 

Доки влада ніяк не може скласти «пазлів» обіцяного поліпшення, найкращі фахівці в галузі освіти вже зараз розробляють план дій «знизу» для оновлення цієї сфери.

 

Про це говорили сьогодні, 29-го травня, на засіданні Ради з питань освіти і науки Аграрної партії.

 

«Безсумнівно, вітчизняна освіта потребує змін.

 

Однак її не можна смикати врізнобіч, як це робить нинішня влада.

 

В усьому має бути комплексний підхід - починаючи від методик викладання і до фінансування навчальних закладів. Зараз важливо збудувати новітню освітню систему, зберігши всі найкращі напрацювання.

 

Наша освіта має величезний потенціал і може стати провідною в Європі.

 

Ми можемо виховати абсолютно конкурентоздатне молоде покоління. І це наша стратегічна мета», - зазначив голова Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

Нині автономія навчальних закладів лише декларована, а реально вони не самостійні ні фінансово, ні академічно, - констатувала голова Ради з питань освіти і науки Аграрної партії Оксана Мусієнко.

 

«Департаменти та відділи освіти місцевих державних адміністрацій усупереч законодавству продовжують практику бюрократизації, паперотворчості та звуження фінансової і академічної автономії навчальних закладів.

 

Влада не зважає на положення Закону «Про освіту», не враховує базових потреб навчальних закладів: оплати праці педагогів та допоміжного персоналу, підтримання і розвитку матеріально-технічної бази, харчування та медичного обслуговування учнів», - зазначила Оксана Мусієнко.

 

«Найбільш небезпечно те, що влада і не хоче шукати дійсно новітніх підходів, демонструє бездарність у фахових питаннях», - наголосила член Ради з питань освіти і науки Аграрної партії Ірина Синявська.

 

За її словами, управління  системою освіти характеризується непродуманістю, хаотичністю, суперечливістю дій центральних та місцевих органів державної влади і самоврядування.

 

Реформи окремих галузей, зокрема й освітньої, мало того, що не скоординовані між собою, але й фактично несумісні зі станом економіки України в принципі.

 

 

Головна причина неуспішності державної політики в освіті - відсутність чіткої ідеології та системності.

 

Новий Закон «Про освіту» не лише не виправив ситуації, а й навпаки - погіршив її, - констатували учасники засідання.

 

 

 

«Очевидно, що влада виконує Закон «Про освіту» вибірково. Насамперед йдеться про рівний доступ до освіти, зокрема заборону приймати учнів до закладів не за місцем проживання.

 

Якщо ж говорити про освітню діяльність для обдарованих дітей, то в контексті нового закону зараз фактично ліквідовують найбільш відповідальний сегмент у цій роботі - гімназії та ліцеї.

 

Нинішня школа не стимулює до праці.

 

Тобто учень, який не вчиться, отримує однаковий документ із відмінником.

 

Тоді як у гімназіях діяли принципи диференційованого підходу до когнітивних можливостей учнів», - наголосив директор Гощанської районної гімназії, член Ради з питань освіти і науки Аграрної партії Валерій Скоцик.

 

Директор Кропивницького інженерного коледжу Микола Сторожук особливо занепокоєний ситуацією з технікумами та коледжами, які, за його словами, перебувають у стані невизначеності вже кілька років.

 

«Ця ланка стала по суті падчеркою освіти. З 2016 року коледжі, технікуми та прирівнювані до них училища втратили чітке розуміння свого статусу і місця в освітній системі України.

 

У зв'язку з переведенням технікумів та коледжів на місцеві бюджети з 1-го січня 2018 року склалася надзвичайно критична ситуація з їх фінансуванням», - зауважив Микола Сторожук.

 

Спеціалісти Ради з питань освіти і науки Аграрної партії комплексно аналізують та тримають на контролі стан справ у галузі освіти, а також напрацьовують практичні настанови місцевим органам влади, в яких політсила вже має широке представництво.

 

 

Зокрема, до вступної кампанії та до початку нового навчального року Рада з питань освіти і науки ініціює проведення розширених засідань у різних регіонах України. До  обговорення проблем освіти буде залучено педагогічну та наукову громадськість і депутатів, які представляють Аграрну партію у місцевих органах влади.

 

 

Враховуючи загрозливу ситуацію в освітній сфері, Рада з питань освіти і науки Аграрної партії готує звернення до вищих владних інстанцій із вимогою зупинити хаотичні дії чиновників, які вирішують долю сучасної освіти в Україні.

 

А також буде рекомендувати депутатським фракціям і групам звернутися на найближчих сесіях місцевих рад усіх рівнів із заявою Ради з питань освіти і науки Аграрної партії щодо загрозливої ситуації в загальній середній освіті.

 

Джерело: Аграрна партія

 

 

 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу