КИЕВ
17:49
Брюссель
16:49
Москва
18:49
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Нинішня виборча система в Україні – найгірший варіант з усіх можливих

17 мая, 08:34  Политическая  Украина

Виборча система, яка нині діє в Україні, - найгірший варіант з усіх можливих.

 

Вона акумулює весь негатив із пропорційної та мажоритарної систем.

 

І головне - вона вигідна олігархам, які звикли не вигравати виборів, а банально купувати результати.

 

Якщо ми хочемо реальних зрушень у країні, то політичні надбудови олігархічних груп, тобто «псевдопартії», представлені у парламенті, мають замінити справжні ідеологічні політсили, які йдуть у політику не для лобіювання вузькокорпоративних інтересів, а заради захисту прав та свобод громадян.

 

Однак реальна деолігархізація політичної системи можлива лише за умови проведення реформи виборчого законодавства.

 

Ігри у парламентаризм.


Про якість виборчої системи можна судити хоча б за результатами роботи нинішнього складу Верховної Ради.

 

І картина ця дуже невтішна: суцільна імітація, підміна понять та маніпуляції, а не парламентаризм. Про що взагалі говорити, якщо чи не половина депутатів просто не ходить на роботу? Ви можете уявити, щоб учителі дозволили собі не ходити на роботу, чи лікарі  або навіть учні до школи?

 

От просто не ходити, і все. А депутати це робити можуть - без жодних наслідків для себе. Значною мірою така ситуація склалася через ті механізми, завдяки яким ці «народні обранці» потрапили до сесійної зали.

 

Тому зміна виборчого законодавства до наступних парламентських виборів - це, без перебільшення, питання навіть не розвитку, а виживання держави.

 

Це розуміють і цього чекають як українці, так і наші міжнародні партнери. 85% громадян хочуть бачити у Верховній Раді нових політичних лідерів та нові партії. Але цього не досягти без зміни виборчої системи.

 

Знищення олігархічної монополії.

 

Ставленики олігархів монополізували інформаційний простір. Вони контролюють ЦВК  і виборчі комісії на місцях, мають майже необмежений фінансовий та адміністративний ресурси і не гребують добре відпрацьованими схемами підкупу громадян, які активно випробовували на виборах до ОТГ.

 

Якщо провести парламентські вибори за старою системою, ми віддамо країну ще на 5 років у рабство олігархам, і жодного поступу для людей не буде.

 

Нам потрібно перейти до пропорційної виборчої системи з відкритими списками. У неї багато переваг: вона майже не допускає втрати голосів, враховує увесь спектр суспільних інтересів і забезпечує парламентське представництво меншості при подоланні виборчого бар'єра.

 

За такої системи люди мають більшу свободу вибору, а їхній інтерес до суті політичних проблем зростає. Водночас збільшується і відповідальність партій перед виборцями, з'являється зворотній зв'язок між державою та громадянським суспільством.

 

Партії замість фейків і фриків.


За такої системи кожен кандидат представлятиме партію та конкретний округ, тож нестиме відповідальність перед своїми виборцями. Така система дозволить громадянам швидко розібратись, які політсили є справжніми і дійсно працюють із людьми, а які - просто фейки.

 

За такої системи кандидати в депутати не зможуть «засівати» мажоритарних округів, оскільки вони суттєво збільшаться. Нарешті, до влади матимуть змогу прийти справжні професіонали та регіональні лідери, яких люди поважають. Так можна реально розраховувати на появу «нових облич у політиці».

 

Однак дуже важливо під час цих змін впровадити реальні механізми відкликання депутатів Верховної Ради за невиконання передвиборчих програм у своїх округах.

 

Також потрібно змінити законодавство про фінансування партій. Кошти від держави мають отримувати не лише парламентські політсили, а й ті, які мають своїх представників у органах місцевого самоврядування.

 

Важливо підкоригувати й антикорупційне законодавство. Потрібно чітко визначити види та прояви політичної корупції під час фінансування партій, підкупу виборців, використання брудних виборчих технологій. Ті, хто  скуповує голоси, мають розуміти, що покарання невідворотне. Окрім того, необхідно терміново завершити формування нового складу ЦВК.

 

До неї мають увійти не тільки представники парламентських партій, але й авторитетні громадські діячі, правники. Також нам слід ухвалити закон про лобіювання. Це зведе до мінімуму корупційні ризики під час ухвалення парламентом рішень і дасть додаткові надходження до державного бюджету.

 

Настав час зростати.


Зміна виборчого законодавства дозволить очистити Україну від влади, що обстоює лише власні інтереси. Ми це бачимо на прикладі виборів до ОТГ, де люди обирають депутатів, яких знають та яким довіряють. Ці кандидати живуть разом із ними, знають місцеві проблеми і готові розв'язувати їх разом із громадою. Такий досвід просто необхідно поширити на всю країну.

 

Однак нинішня влада та псевдоопозиція не зацікавлені у зміні виборчого законодавства. Вони знають свої реальні жалюгідні рейтинги і бояться не потрапити до наступного складу Верховної Ради. Тому розраховують на адмінресурс, купівлю мажоритарних округів та маніпуляції.

 

І тут дуже важливо, щоб суспільство в Україні розуміло значущість таких змін і не дозволило запустити чергового фейка. Ми ж добре знаємо, як уміє наш парламент із хороших ідей робити мильні бульбашки, що вигідні лише самим депутатам.

 

Українці мають зрозуміти, що державу вдасться змінити тільки через легітимний механізм демократичних виборів. Лише так до влади в Україні зможуть прийти нові політики, які, на відміну від нинішніх, будуть готові брати на себе відповідальність за ухвалені рішення та захищати інтереси громадян і держави, а не олігархічних кланів.

 

А владі, яка спирається на довіру народу, вдасться провести ефективні реформи та відкрити країні шлях до поступального розвитку.

Автор: Віталій Скоцик

Джерело: Корреспондент

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу