КИЕВ
13:57
Брюссель
12:57
Москва
14:57
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Продовольчий патруль аграріїв виявив масу неякісних продуктів у Києві

26 октября, 13:25  Политическая  Украина

Продовольчий патруль знову інспектує столичні супермаркети. Цього разу під інспекцію потрапив один із магазинів відомої в Україні торгівельної мережі прямісінько в центрі Києва - на Печерську. Голова Союзу споживачів України, член молодіжної ради Аграрної партії Максим Несміянов у присутності журналістів знайшов багато недоброякісної продукції на прилавках. Він укотре нагадав, що обачність може зберегти здоров'я і вам, і вашій родині. До «штрафного» кошика потрапили продукти щоденного вжитку, зокрема: кефір, овочі, ковбаса та цукерки. Не обійшлося без втручання правоохоронців і нахабного ігнорування, але й це не завадило завершити перевірку.

 

Місію із захисту прав споживачів спробували зірвати відразу. Щойно під приціл потрапила журавлина, фасовані салати й майже повністю зіпсоване авокадо, як охорона магазину заблокувала прохід, щільно оточивши з усіх боків журналістів і затуляючи об'єктиви камер. Мовляв, знімати нізащо не можна. Прорвати блокаду нам допомогли співробітники поліції, які вже за 15 хвилин після дзвінка у відділення з'явилися на місці й дали чітке пояснення адміністрації магазину щодо прав ЗМІ. Тож рух дозволено, цікаве попереду.

 

Дві протерміновані коробки цукерок, ціна за кілограм яких складає 233 гривні, віднайдено миттєво. Вразила не стільки кількість, скільки вартість цих солодощів - 1697 гривень за обидві коробки, а це трохи більше прожиткового мінімуму українця! Дорогі ласощі непридатні до споживання вже більше 20 днів. Часом хочеться нагодувати цими цукерками декого з урядовців, яким байдуже на ймовірні наслідки споживання таких продуктів.

 

 

«Державні органи повинні проводити профілактичні перевірки, щоб така продукція була утилізована. Але, як бачите, нічого не змінюється», - каже Максим Несміянов.

 

Прогулянка повз відділ молочної продукції також позначилася ексцесом. Партія неякісного кефіру, який уже тиждень непридатний до споживання, все ще стоїть на полицях супермаркету. «Молочка» - органічний продукт, за ним, вочевидь, потрібен пильний контроль, який тут відсутній.

 

 

Незважаючи на нахабність і пряме ігнорування з боку продавців, вдається роздобути ковбасу, яка вже на перший погляд викликала сумніви щодо якості.

 

«Маркування зазвичай ставлять за чеком, воно необхідне, - пояснює Максим про знахідку. - Завжди просіть, щоб вам його показали. На ньому зазначена кінцева дата споживання продукції, дата її виготовлення та вміст. Нас відмовляються обслуговувати, але споживачі мають право вимагати маркування товару. Якщо його немає - товар брати не варто. Це може означати, що він протермінований чи неякісний. Такі продукти, до речі, можуть швидко розпродаватися зі знижкою».

 

 

Тема контрафактного алкоголю сколихнула український соціум, а кількість жертв від сурогату постійно зростає. Та підпільні організації - не єдині, хто займається продажем неякісних напоїв. На полицях супермаркету знаходимо пиво, кінцевий термін споживання якого закінчився вже два місяці тому. Таких пляшок тут повно, тож беремо цілу тару - і гайда до стійки адміністратора. Тим часом голова Союзу споживачів розповідає, як діяти у разі виявлення протермінованої продукції:

 

«Якщо ви знайшли протерміновану продукцію, перше, що ви повинні зробити, - це викликати адміністратора. Він має відправити все на списання й утилізацію. Другий момент - книга скарг, у якій бажано залишити запис. Цей відгук повинен потрапити управлінцю закладу, який має взяти справу під контроль. Третє, що можна зробити, це зателефонувати на гарячу лінію, щоб у центральному офісі мережі магазинів знали, що існує проблема. І останнє - написати скаргу в Держспоживслужбу і вказати, що в магазині продається «прострочка», і необхідна перевірка. Нам, як споживачам, важливо, щоб таке більше не повторювалося. Якби ми масово писали, то, можливо, влада і відреагувала б на такі випадки».

 

 

Перевіряючи книгу скарг на наявність відгуків, Максим додає:

 

«Із сотні постраждалих звертається лише 1%. Статистика просто жахлива, люди не вірять у цю систему. І ми розуміємо, чому».

 

Нам вдалося домогтися, щоб неякісну продукцію прибрали в складські приміщення, але чи буде вона остаточно списана й утилізована - невідомо. Будемо стежити за її долею далі...

 

Артем Нікітін

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу