КИЕВ
15:16
Брюссель
14:16
Москва
16:16
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Чому українці постійно помиляються із "політичним товаром"?

25 июля, 15:40  Политическая  Украина

Це сталося! Зроблено перший крок до перевиборів Верховної Ради. Всі радіють. Фанфари. Але що змінилося насправді? Нічого. Так само, як і з виборами Київради.

 

Той, хто "має більшість" може робити будь що. При бажанні може заборонити виступати на сесії представницького органу. Може проголосувати так, як його не уповноважували. Може взагалі змінити фракцію. Може проголосувати за диктаторські закони, а потім спокійно сказати, що "помилився".

 

Реально - це ілюзія демократії. Дехто скаже: "Народ не свідомий! Самі обрали хай терплять". У мене до таких одне запитання: "Чому народ не має права на помилку, а ті кого він обрав можуть помилятися наступні 5 років?" 

 

Партия регионов держит слово

 

Не секрет, що в сучасній Україні, як і в світі дуже багато залежить від доступу до медійного і грошового ресурсу. При допомозі "ящика" і "медіа" можна нав'язати дуже багато. Не дивно, що люди помиляються під впливом реклами. Або ж мають недостатньо часу, щоб оцінити "політичний товар".

 

Повалий

Тая Повалій, продуктивний народний депутат України

 

Тому від виборів до виборів проблема повторюється. Приходять "тушки", "забудовники", "стара гвардія", "молода команда", де за "новими обличчями/брендами" ховаються все ті ж самі старі морди.

 

Вирішується проблема дуже просто - пряма демократія. Необхідний простий механізм. Якщо в конкретній територіальній одиниці 50 % + 1 проголосували за відкликання депутата, чиновника, він автоматично втрачає повноваження. Все.

 

Головний аргумент противників прямої демократії: "Народ не готовий! Треба мати розвинуте суспільство". Це не так. Часто саме українське суспільство показує, що воно ефективніше за багатьох політиків. Приклад подій на Сході. Народ швидше організувався і почав надавати реальну допомогу, поки держава і політики "думали". 

 

Відомий економіст Богдан Гаврилишин сказав минулого року на одному з круглих столів: "Пряма демократія швидко робить суспільство більш зрілим!" - і розповів про один цікавий приклад референдуму у Швейцарії, який стосувався збільшення річної відпустки з 4 тижнів до 6.

 

За логікою "незрілості" та психологічних особливостей людини більшість мала б проголосувати "за". Показово, що більшість швейцарців сказали «ні» збільшенню відпустки.

 

«Вони собі подумали: адже, якщо ми менше працюватимемо, то менше зробимо товарів, менше їх продамо і, відповідно, рівень нашого життя погіршиться", - зазначив Гаврилишин. Тому народ, насправді дуже швидко вчиться.

 

Пряме народовладдя позитивно вплине і на політиків. Спокуса "помилятися" у чиїхось інтересах, або впевнено "намахувати" народ під час виборів з допомогою політтехнологів швидко пропаде. Інвестиції будуть занадто великі без жодних гарантій, що наступні 5 років ніхто тебе не викине з депутатського крісла. Пряма демократія робить політиків чеснішими.

 

Тож, ті, хто робить помилки, поверніть народу право виправляти його помилки при виборі своїх представників.

 

Автор: Роман Соломонюк, политолог, група vilni.info для ЧасUA 

 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу