КИЕВ
11:32
Брюссель
10:32
Москва
12:32
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Депутати зареєстрували законопроекти про авторське право

08 апреля, 10:18  Правовая  Украина

Депутати зареєстрували одразу два законопроекти (№ 10143 та № 10143-1), якими пропонується нова редакція Закону «Про авторське право і суміжні права». Вони імплементують 9 директив Європейського Парламенту у сфері захисту прав інтелектуальної власності, а також вносять зміни до чинних кодексів.


Попри деякі відмінності в обох законопроектах пропонується суттєво збільшити відповідальність за незаконне використання об'єкта права інтелектуальної власності.

 

Так, незаконне використання твору науки, літератури чи мистецтва, використання фонограми, комп'ютерної програми, наукового відкриття, винаходу, корисної моделі, промислового зразка, товарного знаку тощо, так само, як і привласнення авторства пропонується карати штрафом від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією продукції, обладнання і матеріалів, які призначені для її виготовлення (наразі штраф за такого роду порушення складає від 10 до 200 НМДГ).


Конфісковувати хочуть також вже готові незаконні копії, матеріали і обладнання для їх відтворення. Таким чином, в дохід держави можна буде обернути, наприклад, комп'ютер з встановленим неліцензійним ПЗ. Таким чином в дохід держави можна буде обеернути комп'ютер з встановленим неліцензійним ПЗ.


Таке ж покарання чекатиме й тих, хто незаконно розповсюджуватиме копії аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних. А у разі, коли таке порушення буде протягом року вчинене повторно, сума штрафу зможе зрости до 3000 НМДГ.


У вересні 2018 року, після того, як депутати відхилили урядові законопроекти щодо підвищення рівня охорони і захисту прав інтелектуальної власності, був розроблений законопроект № 9088 покликаний удосконалити державне управління сферою інтелектуальної власності.

 

 

Джерело: Ліга:Закон 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу