КИЕВ
13:57
Брюссель
12:57
Москва
14:57
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Березнева індексація першочергово позначиться на тих, хто отримує мінімальні пенсії, - Олександр Колесніков

07 марта, 13:00  Социальная  Украина

 

За рахунок недоплат людям з високими пенсіями будуть фінансувати збільшення мінімальних пенсій. Понад 1500 грн доплати не зможе отримати ніхто. Тобто, якщо за формулою людина могла б отримати пенсію на кілька тисяч вищу – все одно вона отримає додатково лише півтори тисячі. Мінімалки ж підвищать на суму від 420 до 520 грн.

 

благодійний фонд, «Тримай мою руку», олександр колесніков, індексація, пенсії, доплати

 

Про це пише у своєму блозі засновник благодійного фонду «Тримай мою руку» Олександр Колесніков.  

«Під час цієї індексації уряд обіцяє зменшити розрив між виплатами пенсіонерам, які мають однаковий стаж, однакове співвідношення до середньої зарплати, але вийшли на пенсію у різні роки. Так, перерахунок пенсій, призначених до 31 грудня 2019 року, буде здійснюватися через індексацію на 19,7% показника середньої заробітної плати, з якої обчислюється пенсія. А от тим, хто вийшов на пенсію, починаючи з 1 січня 2020 року до кінця грудня минулого року, індексацію не робитимуть. Їм доплачуватимуть по 100 грн щомісяця. Таких пенсіонерів у нас близько 500 тисяч. Чиновники пояснюють своє рішення тим, що виплати таким людям призначені, виходячи зі значно вищої середньої заробітної плати, ніж тим, хто йшов на пенсію раніше», - розповідає Олександр Колесніков.

Вперше проіндексують мінімальні розміри пенсій по інвалідності військовим. Для військовослужбовців строкової служби коефіцієнт збільшення складе 1,197. Такий же коефіцієнт буде і для пенсій  по інвалідності та в разі втрати годувальника, призначених до 31 грудня 2022 року. За цим же принципом проіндексують мінімальні розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання через Чорнобильську катастрофу. Будуть збережені щомісячні компенсаційні виплати для пенсіонерів віком старше 70 років.

«По кілька гривень уже не додаватимуть. Торік, не раз зустрічав пенсіонерів, яким пенсії індексували на 11-13 грн, а то і ще менше і в яких, такий перегляд не викликав нічого окрім образи та сліз. Зараз обіцяють, що перерахунок не може бути меншим за 100 грн.  За розрахунками Мінсоцполітики, для пенсіонера з інвалідністю та ліквідатора наслідків ЧАЕС доплата в середньому складе 1400 грн, приблизно на стільки ж зростуть виплати військовим пенсіонерам. Для пенсіонера за загальним стажем, за віком, у якого пенсія більша за мінімальну – у середньому буде 750 грн доплати», - розповідає Олександр Колесніков.

Найменші виплати для непрацюючих пенсіонерів незалежно від віку та закону, відповідно до якого призначено пенсію, тепер складуть 2 520 грн. А далі залежно від віку і стажу будуть встановлені нові мінімуми на рівні від 2 760 до 3 120 грн. 

«До прийняття урядової постанови було багато побоювань, що люди, які отримують мінімальні пенсії знову «залишаться за бортом». Адже досі їхні виплати були прив’язані до прожиткового мінімуму, а його складно назвати адекватним і переглядається він не часто. Рішення підвищити виплати для найбіднішої категорії пенсіонерів не може не радувати. Я постійно відвідую таких людей і знаю, як тяжко їм виживати. Для них навіть додаткові 400-500 грн – це суттєва підтримка», - каже він.

Однак, на думку Олександра Колеснікова, залишається ризик, що підвищення може полегшити ситуацію ненадовго.

«Час від часу ми чуємо заяви від урядовців щодо перегляду тарифів на електроенергію. Поки не зрозуміло, яким воно буде – поступовим чи шоковим. Але навіть якщо для пенсіонерів і будуть збережені субсидії, це не врятує їх від нової хвилі зростання цін на основні продукти харчування, яке завжди йде за підвищенням тарифів», - говорить він.

Засновник благодійного фонду «Тримай мою руку» підкреслив, що пенсіонери попри перегляд пенсій продовжують залишатися вразливою категорією, особливо ті, хто живуть самотньо і не мають ні від кого підтримки. 

«Саме такими літніми людьми ми намагаємося першочергово опікуватися і допомагати вирішувати їхні проблеми – починаючи від нестачі продуктів харчування  і закінчуючи вирішенням побутових питань», - наголошує Олександр Колесніков.

Нагадаємо, благодійний фонд «Тримай мою руку» спеціалізується на адресній допомозі самотнім людям похилого віку. Його створено у 2021 році. В умовах повномасштабної війни необхідність підтримки одиноких пенсіонерів стала ще більш гострою. Волонтери фонду купують і розвозять одиноким пенсіонерам продукти харчування довготривалого зберігання, теплий одяг, взуття, засоби гігієни, допомагають з вирішенням побутових проблем, які виникають у підопічних, організовують транспортування. Також благодійний фонд бере участь в організації дозвілля для людей похилого віку.

 

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу