КИЕВ
14:15
Брюссель
13:15
Москва
15:15
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Чорнобиль може стати майданчиком для альтернативної енергетики

26 сентября, 18:00  Социальная  Украина

Район у безпосередній близькості до Чорнобильської АЕС - так звана територія спеціального промислового використання - буде використовуватися як майданчик для розвитку альтернативної енергетики, а у перспективі - як місце розміщення дата-центрів.

 
Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив голова Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Віталій Петрук.

"Так звана територія промислового використання буде майданчиком для вдосконалення інфраструктури поводження з радіоактивними відходами, з відпрацьованим ядерним паливом, а також для розвитку альтернативної енергетики", - сказав він.


За словами Петрука, наразі в плані розвитку альтернативної енергетики все перебуває на початковій стадії: "Одна невелика сонячна електростанція на 1МВт вже працює, ще одна будується біля м.Чорнобиль, також невелика - до 1,5 МВт. Також було здано в оренду осушену частину ставка охолоджувача, там працює інвестор, готує проект з будівництва сонячної електростанції".


Крім того, додав він, розглядається питання створення вітроелектростанцій. "Наразі одне з рішень пр надання згоди на розробку землеустрою під вітрові електростанції перебуває у Секретаріаті Кабінету міністрів. Там український інвестор", - зазначив голова ДАЗВ.

За його словами, цікавість виявляють і іноземні інвестори. "Якщо говорити про іноземних інвесторів, то "сонячним" проектом займаються французи. Також є певний інтерес із боку американців, обережна зацікавленість - із боку японців", - уточнив Петрук.


Він повідомив, що Агентство намагається розвивати ще один напрям - розміщення дата-центрів на майданчику ЧАЕС. Серед переваг - стабільне енергопостачання та наявність великої кількості вільних об'єктів і площ. "Чорнобиль розташований досить недалеко від столиці й потенційне розміщення тут будь-яких дата-центрів може мати перспективу. Станція перебуває під належним контролем і захистом. Думаю, ми могли б скласти гідну конкуренцію будь-якому об'єкту, який розглядається під розміщення дата-центру. І такі переговори ведуть, але поки результатів немає", - зазначив голова ДАЗВ.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу