КИЕВ
09:56
Брюссель
08:56
Москва
10:56
Пятница, 29 марта 2024

Новости



NASA запускає зонд, який вивчатиме Сонце з рекордно близької відстані

11 августа, 11:45  Социальная  Украина

Американське космічне агентство NASA 11 серпня запустить автоматичний зонд Parker Solar Probe, який вивчатиме Сонце з рекордно близької відстані.


Станція габаритами 1×3×2,3 м наблизиться до Сонця на відстань 6,2 мільйона кілометрів від поверхні, - це ближче, ніж будь-який інший рукотворний об'єкт. Досі усі земні апарати розташовувалися у сім разів далі від Сонця.


Дотепер рекордсменом з наближення до поверхні Сонця був апарат Helios 2, Helios-B, який наближався до зірки на 43,5 мільйона кілометрів у 1976 році.


«Відправити зонд туди, де ще ніхто не бував, амбітна мета. А відправити апарат у таке жорстоке середовище - надзвичайно амбітна мета» - розповів вчений з лабораторії прикладної фізики Університету Джона Хопкінса Нікола Фокс.


Запуск зонда відбудеться зі стартового комплексу SLC-37 на базі Воєнно-повітряних сил США на мисі Канаверал. У космос його виведе ракета-носій Delta IV Heavy - найпотужніша ракета з нини діючих, вона може виводити на низьку орбіту майже 29 тонн вантажу. За вантажопідйомість її перевершує тільки Falcon Heavy, але ця ракета-носі наразі знаходиться у стадії випробувань.


За планом процес зближення зонда з Сонцем триватиме сім років, апарату доведеться перетнути 24 орбіти на шлязу до світила. Очікується, що найближчу, розташовану на відстані близько 24 мільйонів кілометрів від зірки, зонд пройде 1 листопада 2019 року.


Вчені сподіваються, що запуск Parker Solar Probe надасть нові дані про сонячну активність і здійснить важливий внесок у нашу здатність прогнозувати великі космічні події, які впливають на життя на Землі.


Так, одне із завдань місії - з'ясувати давню дилему: чому зовнішній шар атмосфери Сонця значно гарячіший, ніж його поверхня - 1,7 млн і 5,5 тисяч градусів за Цельсієм відповідно.


Очікується, що в найбільш критичній точці траєкторії поверхня щита розігріється майже до 1400 градусів, а максимальна швидкість руху на краю сонячної корони становитиме близько 725 тисяч км/год.


Вартість запуску Parker Solar Probe становить 1,5 мільярда доларів. Це перший етап у програмі NASA під назвою «Living With a Star».


Особливістю Parker Solar Probe є ще й те, що це перша місія NASA, названа на честь живої нині людини - американського астронома Юджина Паркера, який займається вивченням фізики сонячної плазми та властивостей сонячного вітру.

Джерело: hromadske

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу