КИЕВ
01:55
Брюссель
00:55
Москва
02:55
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Реформування освіти має стати першим кроком до інноваційної економіки - Скоцик

18 октября, 17:51  Социальная  Украина

Індекс людського розвитку і потенціал економіки України безпосередньо залежать від освітньої системи. Тому реформування освіти є одним із ключових завдань, але новий Закон «Про освіту» не стане повноцінною реформою без широкої участі освітян «знизу» та належного фінансування.


Такого висновку дійшли учасники розширеного засідання Ради з питань освіти і науки Аграрної партії, яке відбулося у Кам'янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка 17 жовтня.

 

Для обговорення становища галузі та ходу освітньої реформи зібралася педагогічна громадськість, депутати місцевих рад, батьки, представники студентства з Хмельницької, Рівненської, Вінницької, Полтавської, Львівської, Чернівецької, Кіровоградської, Чернігівської, Сумської областей.

 

Освітня Рада Аграрної партії ставить за мету, використовуючи імпульс, даний парламентом, організувати реформаторський «рух знизу». На першому етапі має бути проаналізовано всі переваги та недоліки нового Закону «Про освіту» та вироблено рекомендації щодо його втілення, - пояснила керівник проектів і програм Центрального апарату Аграрної партії Оксана Мусієнко.

 

«На засіданні ми представили проект Аграрної партії «Реформуємо школу знизу», де увагу сфокусовано на одному із 8 складників системи освіти - повній загальній середній освіті. Потреба роботи над цим сегментом у першу чергу зумовлена проблемами в освітній сфері, що виникають в процесі децентралізації. Йдеться про спроможність новостворених громад утримувати школи, закриття некомплектних шкіл, створення опорних шкіл та їхніх філій. По завершенні цього етапу ми візьмемо до опрацювання професійну освіту», - підкреслила Оксана Мусієнко.

 

Учасники засідання представили приклади успішних педагогічних практик та досвід інновацій у своїх навчальних закладах.

 

Уже в найближчі роки освіта в Україні має стати основою для науки, а наука в свою чергу - підґрунтям для розвитку національної економіки, - про це сказав у своєму виступі доктор економічних наук, Голова Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

За його словами, тотальне недофінансування освіти й науки здатне перекреслити економічну перспективу України.

 

«Лише 2% науковців України мають достатнє фінансування фундаментальних досліджень. У бюджеті закладено рекордно низькі 0,19% на освіту і науку, хоча раніше ця позначка не опускалась нижче 1,7%», - каже лідер Аграрної партії. 

 

Успіх України залежатиме від того, наскільки швидко вона перебудує свою модель економіки, зробивши акцент на готовій продукції переробки, - переконаний він.

 

«У Європі показник доданої вартості на землі складає близько 2600$, в Україні сьогодні - лише 262$. Наше завдання - перетворити вітчизняну економіку з сировинної на таку, що здатна випускати якісний, конкурентоздатний готовий продукт. Це може бути реалізовано лише через інноваційні технології. Їхня частка в експорті країн ЄС складає 72%, в українському - 0,9%!», - наголосив Віталій Скоцик.

 

Учасники засідання проаналізували слабкі місця нового Закону про освіту. Зокрема, викликає запитання реалізація задекларованого збільшення зарплати вчителям в умовах дефіциту державного бюджету. Без відходу від радянської практики фінансування освітньої сфери за залишковим принципом реформа «дасть осічку». Доопрацювання вимагають і механізми переходу до автономії шкіл, які в Україні фактично відсутні. Міністерство освіти має визнати і практично втілити відмову від командно-адміністративної системи.

 

В Аграрній партії переконані, що цей Закон слід розглядати лише як перший щабель реформування галузі, який ще потребує додаткового законодавчого забезпечення, фінансового підґрунтя та ефективної роз'яснювальної роботи з громадськістю.

 

За підсумками засідання створено план дій в рамках проекту «Реформуємо школу знизу», який допоможе залучити до реформаторського руху широкі кола освітян, експертів, місцевих політичних лідерів та управлінців.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу