КИЕВ
07:26
Брюссель
06:26
Москва
08:26
Четверг, 18 апреля 2024

Новости



Аграрії за круглим столом у Миколаєві обговорять стратегію боротьби з рейдерами

19 сентября, 08:00  Социальная  Украина

Рейдерство у вітчизняній аграрній галузі набуло нечуваного розмаху. На тлі бездіяльності правоохоронців, свавілля «чорних» нотаріусів і чиновників аграрії закликають суспільство консолідуватися і вимагати від влади покласти край рейдерству.


Про причини активізації рейдерства та ефективні методи боротьби з ним буде йтися сьогодні, 19 вересня, на круглому столі «Внутрішня агресія: рейдерство як нова загроза національній безпеці», що пройде у Миколаєві. Захід організований Громадською спілкою «Аграрна самооборона України» спільно з Аграрною партією України. До участі у заході запрошені представники Міністерства аграрної політики України, Головного територіального управління юстиції, Держгеокадастру, очільники місцевої влади, правоохоронних органів, керівники профільних аграрних асоціацій та громадських об'єднань, аграрії, які вже стали жертвами рейдерських атак.

 

Кількість рейдерських атак, зокрема на сільгосппідприємства, в країні тільки за останній рік уже обчислюється тисячами. Від початку 2016 року було знищено чимало фермерських господарств, десятки тисяч людей залишилися без роботи, виробникам завдано збитків на сотні мільйонів доларів.

 

Першими під прицілом рейдерів опинилися найбільш «хлібні» області України, зокрема Кіровоградщина, Миколаївщина, Полтавщина, Одещина, Черкащина та Херсонщина. Поступово хвиля бандитизму охопила всю країну.

 

«Найбільш активно атакують порівняно невеликі фермерські господарства. Причому рейдери постійно вдосконалюють свій «арсенал»: це і фальсифікація документів, і створення штучної заборгованості. Об'єктами привласнення можуть стати і врожай, і цілісний майновий комплекс агропідприємства, і земельна ділянка. Методи тиску на аграріїв дедалі жорстокіші - в хід уже йдуть гранати, травматична й вогнепальна зброя», - зазначає голова Громадської спілки «Аграрна самооборона України» Юрій Крутько.

 

Стимулом для рейдерства стали непродумані заяви влади про можливість швидкого запровадження ринку землі. Водночас, однією з причин посилення та активізації рейдерських атак стала певна лібералізація законодавства і дерегуляція підприємницької діяльності. Це, на думку ініціаторів круглого столу, лише частково вирішило проблему корупції, але, натомість, відкрило неабиякі можливості для свавілля рейдерів.

 

«Прийнятий у 2016 році «антирейдерський» закон не враховує специфіки ведення аграрного бізнесу, особливостей малих і середніх підприємств. Це робить його малоефективним. Законодавство потребує подальшого вдосконалення. Конче потрібні якісні реєстри прав власності та оренди земельних ділянок. Вони мають бути у відкритому доступі та постійно оновлюватися. І, звичайно ж, слід докорінно переглянути функціонал Держгеокадастру як одного з найбільш корумпованих органів державного управління», - переконаний голова Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

На його думку, зростання кількості «антирейдерських» установ та організацій - це зрозуміла реакція на сучасні виклики, яка, водночас, свідчить про те, що в країні відсутня дієва комплексна система гарантування прав власності та справедливе судочинство.

 

Учасники круглого столу планують прийняти резолюцію з чітким переліком вимог до влади. Зокрема йдеться про необхідність усунути низку першопричин рейдерства, зокрема, прогалини у земельному й цивільному законодавстві. Слід розробити й законодавчо закріпити механізми захисту прав власності для сільгоспвиробників на землю, майно і вирощений урожай; об'єднати реєстри нерухомості, бізнесу та судових рішень, що дозволить уникнути зайвих перевірок; завершити в найкоротший термін формування Державного земельного кадастру тощо.

 

Нагадуємо, що круглий стіл на тему «Внутрішня агресія: рейдерство як нова загроза національній безпеці» відбудеться сьогодні, 19 вересня, за адресою: м. Миколаїв, вул. Спортивна, 9 (конференц-зал готелю «Старгород»). Початок - о 15:00. 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу