КИЕВ
05:38
Брюссель
04:38
Москва
06:38
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Асоціація сонячної енергетики України: «Ми пропонуємо Прем’єр-міністру України підписати Меморандум про взаєморозуміння»

19 ноября, 18:30  Экономическая  Украина

Асоціація сонячної енергетики України (АСЕУ) підготувала проект Меморандуму про взаєморозуміння з Урядом України, де визначила прийнятний для українського бізнесу механізм подальшого стимулювання розвитку сонячної енергетики з 2020 року.

 

Про це заявив виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин під час прес-конференції «Сонячна енергетика в Україні: вплив ймовірних законодавчих змін на ринок у 2020 році», яка відбулася 19 листопада в Інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна».

 


«Сьогодні ми не бачимо ясності, яким чином Уряд планує змінювати законодавство щодо державної підтримки чистої генерації у вигляді "зеленого" тарифу та аукціонних квот на підтримку адекватних до ринкових темпів росту, щоб зберегти розвиток галузі. Для гравців ринку - стабільність законодавства це головне питання.

 

Ситуація, яка склалася зараз з невизначеністю державної політики стимулювання не дає змоги прогнозувати свою роботу українським компаніям на довгострокову перспективу, а для іноземних компаній є стримуючим фактором, щоб не вкладати інвестиції в ринок відновлюваної енергетики.

Тож, зараз необхідно визначити чіткі правила гри на тривалу перспективу у вигляді комплексної Стратегії відновлюваної енергетики в Україні», - зазначив Артем Семенишин.

 

Асоціація

 

Він також наголосив, що наявність такої Стратегії є цілком логічним, адже більшість країн світу розвиток відновлюваної енергетики планують довгостроково, тобто до 2050 року, що викликане також необхідністю планового досягнення кліматичних цілей.

Асоціація сонячної енергетики готова поділитись своїми напрацюваннями для формування нової доктрини.


В Уряді наразі оборюють різні варіанти скорочення державної підтримки ринку відновлювальних джерел енергії. Втім просте рішення - зупинити підтримку, яка гарантована Законом, може принести державі більше збитків у перспективі, ніж короткострокової вигоди.

Це може зупинити прихід інвестицій в країну і спричинити низку судових позовів проти нашої держави з боку інвесторів.


«Мене як фахового юриста сильно схвилювала пропозиція Уряду щодо анулювання договорів на купівлю електроенергії у виробників альтернативної енергії, які були укладені у 2019 році і не ввели свої потужності до 1 січня 2020 року», - зауважила старший партнер Адвокатської компанії «Соколовский і партнери» Тетяна Лисовець. За її словами, такі кроки руйнують всю систему права, порушують законодавство і перш за все, Конституцію.

Україна не перша країна, яка намагається вирішувати фінансові питання тиском на інвесторів. Приміром Іспанія, спочатку там надали інвесторам гарні умови, а потім їх суттєво обмежили і уже 4 роки ніхто з системних інвесторів туди не заходить. Більше того зараз проти країни виставляють позови на шалені суми і в більшості інвестори їх виграють», - говорить Тетяна Лисовець.


Сергій Грін, представник компанії ЄДС інжиніринг заявив, що іноземні інвестори та іноземні банки досить уважно відслідковують потенційні зміни до законодавства з питань ВДЕ в Україні, і неправильні, неузгоджені ретроспективні зміни призведуть до їх переорієнтування на іноземні ринки.

 

Для України це означає втрату інтересу з боку іноземного бізнесу щонайменше на чотири роки. Чи потрібно це нам? - резюмував експерт із залучення іноземних інвестицій.


Директор з розвитку бізнесу KNESS Group Євген Дідіченко повідомив: «Ми де-юре з 1 липня створили ринок електроенергії, але "ринку" там немає - адже в Україні він занадто зарегульований. Проблему треба вирішувати не «латанням дірок», а організацією вільного ринку, як самого виробництва електроенергії так і впровадженням ринку допоміжних послуг.

 

Сьогодні ми не зможемо розвивати системи накопичення електроенергії, які уже є у світі, розвивати маневрові потужності, через відсутність правового поля, у нас величезні проблеми з приєднанням до потужностей, бо власники мереж не зацікавлені в розвитку».

Він також додав, що якщо на ринок вийде НАК «Енергоатом» і гідроелектростанції - це вивільнить додаткові кошти, які дозволять і субсидіювати незахищені верстви населення і не згортати програми розвитку відновлюваної енергетики.


Підсумовуючи, генеральний директор компанії Аvenston Дмитро Лукомський зазначив: «Україна як держава формує амбітні і правильні цілі. В нас є Національний план дій по ВДЕ, який виконується. Є й Енергетична стратегія, яка передбачає збільшення частки виробництва ВДЕ в енергетичному балансі країни до 2035 року. В той же час, ринок енергетики зіштовхнувся з великими проблемами, неприйняття великих об'ємів «зеленої» генерації. Ми технічно не були готові.

 

Асоціація

 

А також існує й економічна проблема - відсутність стабільності фінансування по «зеленому» тарифу, оплати вироблених об'ємів енергії.

Тому сьогодні дуже виважено потрібно приймати рішення як нівелювати вплив цих проблем, щоб ринок «зеленої» енергетики не зупинив свій розвиток.

Для чого ж ми тоді підтримували увесь цей час розвиток ВДЕ?

Для чого впроваджувався «зелений» тариф, щоб сьогодні ми зупинились?

Ми виступаємо за зміни, але ці зміни не мають привести до зупинки розвитку галузі, яка генерує чисту енергію та яка дуже важлива для майбутніх поколінь українців».

 


Асоціація сонячної енергетики 20 листопада надішле проект Меморандуму на адресу Кабінету Міністрів України.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу