КИЕВ
07:34
Брюссель
06:34
Москва
08:34
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Україна через політичний розподіл коштів переплачує за ремонт доріг удвічі більше, ніж Словаччина - дослідження

19 августа, 16:17  Экономическая  Украина

На думку опитаних ЦЕС експертів, у Словаччині також залишається можливість політичного впливу на розподіл дорожніх витрат із бюджету, але такі випадки поодинокі.

 

Україна переплачує за ремонт доріг удвічі більше, ніж сусідня Словаччина, тому що дорожні витрати в Україні розподіляються на основі політичного впливу, а не прозорих і об'єктивних критеріїв. Про це повідомила прес-служба Центру економічної стратегії (ЦЕС) посилаючись на власне дослідження. Відзначається, що за даними економістів, на істотний політичний вплив вказують два основні чинники.

 

«По-перше, кількість грошей, які витрачаються на ремонт доріг (розмір субвенцій), не співвідноситься з інтенсивністю використання дороги. По-друге, конкуренція на тендерах на підрядні роботи штучно обмежується, навіть незважаючи на використання Prozorro. Це відбувається через виключення учасників за формальними критеріями», - йдеться в повідомленні. На думку опитаних ЦЕС експертів, у Словаччині також залишається можливість політичного впливу на розподіл дорожніх витрат із бюджету, але такі випадки поодинокі. Крім політичного чинника, на низьку ефективність використання коштів платників податків також впливає короткий термін планування. «В Україні поширена практика планувати на 5 років, у Словаччині - мінімум на 20 років», - йдеться в повідомленні.

 

До того ж, за даними прес-служби, Україна не використовує всіх можливостей для збільшення капітальних витрат на дороги.

 

«Наприклад, маючи доступ до кредитів міжнародних фінансових організацій (МФО), не цілком їх використовує через запізнення з виконанням проектних робіт та оформленням проектної документації», - йдеться в повідомленні.

 

Відзначається, що для підвищення ефективності використання коштів на дороги в Україні та усунення політичного впливу на їх розподіл, ЦЕС рекомендує ввести вимірювані цільові критерії для відстеження ефективності дорожніх витрат.

 

 

Зокрема, слід орієнтуватися на показник IRI (International roughness index) Світового банку. Крім цього, Україна має запровадити автоматизований збір даних про інтенсивність руху.

 

«Дані щодо інтенсивності руху, колійності, поздовжньої нерівності та інші показники доріг звести до єдиної публічної бази даних (аналог банку дорожніх даних Словаччини). На основі цих даних комплексно ухвалювати рішення про розподіл коштів на дороги», - йдеться в повідомленні.

 

Також, Україна має враховувати інтенсивність дорожнього руху при розподілі дорожньої субвенції, тоді як зараз враховується тільки протяжність доріг. Крім цього, необхідно ввести довгострокове планування на 10 років наперед замість 5 років.

«Вчасно готувати проектну документацію доріг, щоб можна було використовувати кошти міжнародних організацій на капітальний ремонт повністю. Також це дозволить заощадити кошти на обслуговуванні боргу перед міжнародними інститутами», - йдеться в повідомленні.

 

Як повідомляв УНІАН, раніше міністр інфраструктури Володимир Омелян у інтерв'ю УНІАН заявляв, що вартість середнього ремонту становить від 10 до 20 млн грн за один кілометр, а капітальне будівництво з нуля дороги першої категорії - 1,5-2 млн євро. За даними «Укравтодору», на будівництво, реконструкцію і ремонт доріг державного значення в 2019 році буде спрямовано близько 20 млрд грн із загальної суми в 34,4 млрд грн на дороги державного значення, передбаченої в Дорожньому фонді. Всього на ремонт і будівництво доріг місцевого і державного значення в бюджеті передбачено понад 50 млрд грн, що є рекордною сумою за всі роки незалежності нашої країни.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу