КИЕВ
17:23
Брюссель
16:23
Москва
18:23
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Економіка України на підйомі на тлі сповільнення зростання в Європі-Bloomberg

15 августа, 13:14  Экономическая  Украина

Несподівано українська економіка почала зростати швидшими темпами, але для закріплення цього темпу Києву ще доведеться постаратися.

 Дані цього тижня свідчать, що розширення економіки України пришвидшилося в останньому кварталі не зважаючи на те, що торговельна напруга між США і Китаєм, а також більш широке світове сповільнення тиснуть на економічну ситуацію у Європі. Про це пише Bloomberg, додаючи, що зростання українського ВВП досягло 4,6%. І це неочікуваний показник. Світовий банк застерігав, що без пришвидшення економічних темпів Україні доведеться витратити півстоліття, щоб наздогнати сусідню Польщу, яка процвітає відколи вступила в Євросоюз. Президент Володимир Зеленський, чия партія здобула контроль над парламентом на виборах минулого місяця, пообіцяв досягти зростання на 5% і більше у найближчі роки. План реформ сіє оптимізм серед інвесторів, а також зробив гривню валютою з найкращими показниками цього року.

  

«Перші сигнали дуже надихають», - сказав інвестиційний директор Aberdeen Asset Management PLC Віктор Шабо, який допомагає керувати борговими зобов'язаннями ринків, що розвиваються, на 4 мільярди доларів.

 

Компанія експерта має великий пакет українських бондів. Тож Шабо очікує, що його компанія скоро зможе скористатися гарантіями, прив'язаними до економічного зростання, які вона отримала після реструктуризації боргу України у 2015 році. Пропустить через 13 Він очікує ухвалення «серйозної» програми МВФ з початком роботи нового українського уряду наступного місяця. Разом з тим, експерт наголошує, що успіх нового президента сильно залежить від реформування судової системи.

 

 Економіка України пережила важкі часи з 2014 року, коли демонстранти повалили проросійський режим Віктора Януковича, а Росія окупувала Крим і розв'язала війну в східних регіонах. Нова проєвропейська адміністрація була не достатньо жорсткою у вирішенні проблеми корупції. Тож відновлення України після рецесії було слабким. Це призвело до того, що колишній актор і політичний новачок Володимир Зеленський зміг перемогти на виборах. Його план реформ зосереджений на сферах, в яких попередній уряд не здобув великих успіхів. Зокрема, він передбачає проведення судової реформи, приватизації, а також ослаблення правил у сфері власності сільськогосподарськими землями. Тим часом, інфляція скоротилася, що дозволило Нацбанку зменшити найвищу в Східній Європі процентну ставку.

 

Але зберегти пришвидшення темпів економічного зростання буде не просто. Сповільнення росту світової економіки скоротить попит на українські метали й аграрний експорт. Також Зеленському потрібно зупинити хвилю еміграції громадян в більш заможні країни ЄС. Під знаком питання лишається і те, хто очолить новий уряд. Спеціаліст JPMorgan Asset Management з питань ринків, що розвиваються, Жолт Папп зауважує, що важливими факторами для пришвидшення зростання економіки України стане низький рівень інфляції, а також прозора монетарна й фіскальна побілка. Крім того, потрібні стабільні законодавчі рамки. Зеленському доведеться розібратися з цими питаннями.

 

 

«Стабільне посилення зростання українського ВВП лишається викликом», - каже Папп.

 

 

 

 

 

Джерело:УНІАН

Версия для печати

Читайте также









Обзор сети

Разместить рекламу