КИЕВ
14:27
Брюссель
13:27
Москва
15:27
Пятница, 29 марта 2024

Новости



З Європі зростає попит на лікарські трави українського походження

22 ноября, 17:00  Экономическая  Украина

Найбільше лікарських трав з України експортується до Польщі, Німеччини і Болгарії. На думку фахівців, надалі попит зі сторони Європи на вітчизняну продукцію лише зростатиме.


За словами Євгенія Шумейка, власника компанії «Добротрав», яка спеціалізується на вирощуванні та заготівлі високоякісної рослинної сировини, найпопулярніші позиції експорту - цвіт ягоди бузини, цвіт липи, лист кропиви, корінь алтею, корінь лопуха, корінь і трава ехінацеї, корінь і лист кульбаби, ягоди обліпихи, лист берези, лист мати-й-мачухи, лист подорожника.

Зростаючий попит на лікарські трави пов'язаний з тим, що європейські виробникам поступово відмовляються власноруч вирощувати продукцію, закуповуючи готову сировину в Україні та перепродаючи її інакшим країнам.

«Наприклад, Польща та Болгарія, які раніше традиційно самі вирощували і заготовлювали багато лікарських рослин, почали від цього відходити. Відповідно, вони з чистих експортерів перетворюються на імпортерів, в тому числі закуповують продукцію і з України, а вже потім перепродають її клієнтам до Німеччини, США, Японії. За минулий рік Україна експортувала до 4 тис тонн, внутрішній ринок склав десь 1-1.5 тис тонн», - ділиться фахівець.

 
На його погляд, надалі попит з боку Євросоюзу лише зростатиме. При цьому маржинальність такого виробництва залежить як від окремих рослин, так і від попиту зі сторони країн-імпортерів.

«Є позиції, які заготовляються і з дикорослих і з тих, що вирощуються. Залежить від того, хто як сушить, які сушки, яка механізація процесу, логістика, вартість робочої сили, по якій ціні його продає, це в середині країни, чи це експорт, якої якості. Наприклад, може бути додаткова доробка, яка піднімає ціну на товар, інколи навіть в рази. Кожна позиція дуже індивідуальна, на неї змінюється попит і прибутковість. А є такі позиції, які рік-два нікому не потрібні, потім вони у всіх закінчилися і всім вони потрібні. Такі позиції доволі важко заготувати і вони, як правило, завжди користуються попитом, бо їх не можна заготувати багато і перенаситити ними ринок, серед таких: цвіт липи, плоди каштану, ягоди бузини», - підсумував Євгеній Шумейко.

Джерело: superagronom

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу