КИЕВ
08:12
Брюссель
07:12
Москва
09:12
Вторник, 19 марта 2024

Новости



УПЦ МП потрібно дві речі: виживання і провокація, - політолог

30 марта, 17:00  Политическая  Украина

 

Колишній намісник Лаври Павло перейшов всі моральні речі — почав говорити про президента, про його родину, про його дітей, почав відкрито погрожувати і ображати.

 

УПЦ МП, виживання, провокація, намісник, Лавра, Павло, московські попи, політолог, Олексій Кошель

 

Про це розповів в ефірі Громадського радіо політолог Олексій Кошель.

Їм потрібні дві ключові речі: виживання і провокація, яка може привернути увагу. І вони зараз використовують свої останні козирі.

 

 

Що їм потрібно? Два з половиною місяці тому у парламенті був зареєстрований законопроєкт, який передбачає неможливість існування церковних організацій із центрами у державі-агресорі, тобто не може існувати в Україні УПЦ МП. І цей законопроєкт був зареєстрований на виконання рішення РНБО і указу президента.

 

Минуло два з половиною місяці. Здавалося б, достатньо часу для вивчення, зважаючи на те, що закон дуже добре виписаний, і він вже міг би бути проголосований у першому та другому читанні, підписаний і опублікований. Тобто ми вже могли б попрощатися УПЦ МП. Але влада обрала м’який компромісний формат — формат «крок за кроком».  Можливо, це і вірно з тим, щоб спровокувати м’який формат переходу духовенства до Православної Церкви України. І я прогнозую, що на 90% це буде безболісний формат переходу, тому що переважна більшість духовенства УПЦ МП, особливо приходського, живуть у селах, переважно спілкуються українською мовою, вони в душі є українцями, і їх самих часто обурює поведінка і Онуфрія, і Павла,  і інших промосковських діячів. Але сьогодні був перехід межі. І я думаю, що керівникам УПЦ МП потрібен конфлікт для того, щоб спровокувати великий і довготривалий скандал.

 

Я не виключаю і подальші спровоковані дії для того, щоб відбулася бійка, щоб НТВ чи РТР показали священика з побитим носом, роздертою рясою — така кровожерлива картинка. І це має бути довготривала історія, адже для керівництва УПЦ МП  — це формат виживання.

 

Я не виключаю і подальші спровоковані дії для того, щоб відбулася бійка, щоб НТВ чи РТР показали священика з побитим носом і роздертою рясою

Олексій Кошель: Сьогодні перейдені певні межі. Мали місце факти перешкоджання журналістській діяльності, коли вирвали певне обладнання з камер, і перешкоджання роботі Міністерства культури на території Музею-заповідника. Тому я переконаний, що держава зараз має спрацювати досить швидко і жорстко.

 

Я переконаний, що держава зараз має спрацювати досить швидко і жорстко

Що мали б ми побачити? Перше, відкриття кримінальних проваджень щодо колишнього настоятеля Павла і його оточення, які перешкоджали журналістській діяльності і щодо перешкоджання роботі комісії.

 

Також ми мали б почути позицію правоохоронних органів щодо оприлюднених  фактів незаконної забудови Лаври. А там йдеться про 36 незаконних об’єктів — кіоски, господарські споруди, гуртожитки і чотириповерхова споруда на місці підвалу. Тут без Павла ніяк не обійшлося, тому що хтось давав чіткі вказівки.

 

Ми маємо побачити кримінальні провадження

І тут потрібно працювати на випередження, тому що я підозрюю, що найближчим часом ми можемо побачити Павла у дуже комфортних підмосковних приходах, а він би мав відповідати перед українським законодавством.

 

Я підозрюю, що найближчим часом ми можемо побачити Павла у дуже комфортних підмосковних приходах

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу