КИЕВ
16:31
Брюссель
15:31
Москва
17:31
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



Вибори в обласних центрах виграла новостворена партія «Пропозиція», - Рейтерович

30 ноября, 20:00  Политическая  Украина

 

Результати місцевих виборів свідчать про посилення мерів і зростання підтримки місцевого самоврядування. Те, що «Слуги народу» не виграли вибори в жодному обласному центрі, а переважна більшість міських голів зуміли переобратися – яскраве цьому підтвердження. Про це розповів керівник політико-правових програм Українського Центру суспільного розвитку Ігор Рейтерович.

 

Вибори в обласних центрах, партія «Пропозиція», Ігор Рейтерович, «Слуга народу», місцеві вибори 2020, вибори 25 жовтня, результати виборів, мери, нові обличчя, Філатов, Сухомлин, Сєнкевич, Райкович, політолог, Український Центр суспільного розвитку, перем

 

 

«Ці місцеві вибори  багато в чому стали унікальними. Передусім примітно те, що у нас немає жодного обласного центру, де б виграв представник  партії влади. Це красномовне свідчення ставлення громадян  до «Слуги народу». Ми бачимо, що запит на нові обличчя пішов у минуле, зараз з’явився запит на професіоналізм і компетентність», - каже Ігор Рейтерович.

 

На його думку, те, що більшість міських голів зуміли переобратися  - це оцінка людьми їх професійних якостей.

 

«У переважній більшості обласних центрів чинні мери виграли вибори і це логічно. Вони мали і мають  високий рейтинг, бо вдало зуміли скористатися можливостями, які надала децентралізація, і показали значно вищий рівень професіоналізму, ніж центральна влада. Це було видно навіть у боротьбі з коронавірусом: поки урядовці і парламентарі розгублено приймали недієві рішення, місцеве самоврядування швидко орієнтувалось і впроваджувало саме ті заходи, які були потрібні», - говорить Ігор Рейтерович.

Результати місцевих виборів 2020

Він звернув увагу, що багато парламентських партій поспішили оголосити себе переможцями виборів, але якщо дивитися в розрізі обласних центрів, то тут вибори виграла новостворена партія «Пропозиція».

 

«Ті, хто оголошують себе переможцями за кількістю депутатів у радах, дивляться на картину в цілому. Але увагу варто звернути саме на обласні центри, бо, по-перше, там живе переважна більшість людей, по-друге, це осередки великих територіальних громад і  вони мають найбільший вплив зокрема і на розподіл бюджетних коштів.  Якщо говорити в партійному розрізі, то  в обласних центрах перемогла  партія «Пропозиція». Вони виграли вибори в 4 обласних центрах. Це доволі великі міста, які рівномірно розподілені по території країни. За ними йде «Свобода» - у них 3 мери, у інших партій значно менше», - каже Ігор Рейтерович.

 

Ігор Рейтерович прогнозує,  у партії місцевого самоврядування є шанси перерости в загальнонаціональну політичну силу.

 

«Просто переобратися мером не достатньо, щоб ефективно управляти містом, потрібна ще й підтримка депутатського корпусу. Примітно, що у тієї ж «Пропозиції»  доволі великі фракції, які стали основами для коаліцій. Якщо горизонтальна співпраця на рівні мерів  і депутатів місцевих рад буде посилюватися, то у місцевого самоврядування є всі шанси мати своє представництво в наступному парламенті і впливати на загальнонаціональний порядок денний», - говорить Ігор Рейтерович.

 

Також за словами Ігоря Рейтеровича, в Офісі президента уже зрозуміли, що їхня політика щодо місцевого самоврядування була помилковою.

 

«Ми зараз бачимо перші паростки співпраці. В Офісі президента зрозуміли, що «війна на знищення» ні до чого не призведе, бо довіра до місцевого самоврядування вища, ніж до центральної влади. Але комунікація поки  не достатня, адже навіть той же «карантин вихідного дня» запроваджували не порадившись із місцевим самоврядуванням. В умовах війни, пандемії та соціально-економічної кризи конфронтація між різними гілками влади тільки погіршуватиме ситуацію. Тому важливо, щоб співпраця врешті-решт була налагоджена», - каже Ігор Рейтерович.

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу