КИЕВ
02:44
Брюссель
01:44
Москва
03:44
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Президент уже не зможе одноосібно призначати голову СБУ

06 декабря, 16:19  Политическая  Украина

 

Верховна Рада забрала у Глави держави монопольне право на призначення голови Служби безпеки України. Відповідний закон парламент ухвалив 6 грудня.

 

сбу, баканов, зеленський, верховна рада.

 

Верховна Рада на засіданні в п’ятницю, 6 грудня, ухвалила в другому читанні та в цілому закон, який змінює порядок призначення та звільнення голови Служби безпеки України (СБУ) і передбачає цілу низку поправок до чинного законодавства про державну службу та документообіг. За нього проголосували 255 народних депутатів. Повідомляє Захід.Нет. 

 

Як повідомила агенція «Інтерфакс-Україна», відповідно до ухваленого закону, голову Служби безпеки України призначає на посаду та звільняє з посади Верховна Рада за поданням президента України. Зазначимо, що в чинному на теперішній час законі про СБУ її голову призначає і звільняє президент.

 

Крім того, в Службі безпеки України вводиться поняття «державний службовець». Повноваження керівника державної служби в СБУ зможуть здійснювати голова СБУ і начальники регіональних органів СБУ. Керівником державної служби в СБУ може бути військовослужбовець або державний службовець.

 

Також документ вносить зміни до деяких законодавчих актів України, що регулюють діяльність окремих державних органів, зокрема в частині проходження та особливостей державної служби, врегулювання правового статусу держслужбовців, повноважень керівників держслужби. Із законодавства вилучено такий механізм, як інститут узгодження призначення керівників структурних підрозділів третіми особами.

 

Зміни торкнуться також Антимонопольного комітету (АМКУ), заступники якого втратять можливість погоджувати призначення на посади і звільнення з посад працівників, зміни в структурі й штатному розкладі підпорядкованих їм структурних підрозділів. Також голів територіальних відділень АМКУ пропонується призначати не указом голови органу, а постановою начальника його апарату. Керівник апарату комітету також може отримати право затверджувати штатний розпис та кошторис теруправлінь за погодженням із центральним органом виконавчої влади, який відповідає за формування бюджетної політики.

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу