КИЕВ
23:58
Брюссель
22:58
Москва
00:58
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



У Росії заявили, що «Формула Штайнмайера» є умовою «Нормандської зустрічі»

16 сентября, 14:00  Политическая  Украина

Соратник Владислава Суркова, помічника президента РФ Путіна, вважає, що зустріч лідерів «Нормандської четвірки» (Україна, ФРН, Франція і Росія) стане можлива після визнання Києвом «формули Штайнмайера».

Таку думку висловив директор «Центру політичної кон'юнктури» Олексій Чеснаков.


«Підписання у найближчі дні в Мінській контактній групі документів про визнання Києвом формули Штайнмайера - умова проведення саміту« нормандської четвірки», - повідомив він «Інтерфаксу».


Чеснаков підкреслив, що Україна не показує готовність дати Донбасу «особливий статус».

 

«Останні заяви Леоніда Кучми і Вадима Пристайка про відмову України від надання окремим районам Донецької і Луганської областей особливого статусу слід однозначно сприймати як докази відсутності у Києва реальних намірів виконати Мінські угоди», - заявила людина Суркова.


«Але ж заперечення особливого статусу Донбасу заперечує і формулу Штайнмайера. Інакше виходить абсолютна дурість і обман з української сторони - не можна ж узгодити механізм вступу в силу закону про особливий статус, без наміру надати в подальшому цей самий особливий статус», - додав Чеснаков.


Нагадаємо, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що особливий статус Донбасу в українській Конституції прописаний не буде. Розширення прав регіонів передбачає реформа по децентралізації.


«Формула Штайнмайера» передбачає, що до виборів закон про «особливий статус» ОРДЛО застосують на тимчасовій основі, а після виборів і визнання ОБСЄ демократичності виборів, закон вступить в остаточну силу.


Як писав Bloomberg, формула Штайнмайера відповідає букві Мінських угод, але колишня команда Порошенко не хотіла її приймати через позицію Росії. Остання б втручалася у виборчий процес і «призначала» б переможців на виборах. Україна не могла цього допустити.


Президент України Володимир Зеленський заявив, що формула Штайнмайера й інші пункти Мінських домовленостей будуть розглянуті на саміті Нормандської четвірки.


Україна розглядає варіант проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, повідомив глава українського МЗС Вадим Пристайко. Однак за словами представника України в ТКГ Леоніда Кучми, вибори в ОРДЛО не можна проводити до повного виведення з регіону російсько-терористичних військ.

 

 

 

 

 

Джерело:UA.NEWS

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу