КИЕВ
12:45
Брюссель
11:45
Москва
13:45
Вторник, 23 апреля 2024

Новости



Головний здобуток останніх 5 років в Україні – наявність свобод, яких немає в інших пострадянських країнах – експерт

21 апреля, 19:50  Политическая  Украина

Серед багатьох здобутків України за останні 5 років одними з найважливіших стали свобода слова, яка дозволяє критикувати владу, та чесні і конкурентні вибори, зразком яких є і президентська кампанія цього року.


Таку думку висловив керівник політико-правових програм «Українського Центру суспільного розвитку» Ігор Рейтерович під час телемарафону, присвяченого оцінкам розвитку України в останні 5 років, на телеканалі «Прямий» 20 квітня.


На думку політолога, переконливим аргументом проти тези про тотальне «зубожіння» останніх років став той факт, що українці в минулому році витратили на відпустки і закордонні поїздки майже 8 млрд доларів. Однак значно вагомішими здобутками він вважає наявність свобод.


«Про це у нас мало говорять, але за останні 5 років ми мали справді відкриті, прозорі і чесні вибори. Йдеться про президентські і парламентські вибори 2014 року, кілька хвиль виборів до ОТГ, місцеві вибори. Маємо ситуацію, при якій завдяки децентралізації виростають місцеві еліти, які агітують за різні політичні сили і представляють інтереси різних груп і багатьох громадян», - підкреслив політолог.


За його словами, у першому турі цьогорічних президентських виборів, попри нагнітання істерії щодо фальсифікацій, відбувся чесний і демократичний виборчий процес.


«Цьогорічні вибори в першому турі пройшли чесно і відкрито. Це визнали самі громадяни, міжнародні спостерігачі. І що найцікавіше - це визнав і міністр внутрішніх справ, який до того висловлював побоювання про фальсифікації», - нагадав політолог.


Іншим виміром цивілізованого розвитку України стала реальна свобода слова, додав експерт.


«Навряд чи ми знайдемо на пострадянському просторі інші країни, де є така свобода слова, де ЗМІ критикують владу і можуть обговорювати будь-яку тему з будь-яких точок зору. Так, ці здобутки на хліб не намажеш, але насправді вони лежать в основі й економічного розвитку. Сподіваюся, що в наступні 5 років ми від цих стандартів не відійдемо», - підкреслив експерт.


За його словами, українська влада в останні роки уникла спокуси скасувати вибори чи свободу слова під приводом війни, як це роблять авторитарні режими.


З іншого боку, українське суспільство є сьогодні достатньо активним і має певний імунітет від маніпуляцій. І це вселяє впевненість у тому, що ревізії курсу держави, який послідовно втілювався в останні 5 років, українці не допустять, припускає експерт.


«Ті, хто зараз боїться, що хтось зможе змінити вектори руху і розвитку України, сильно помиляються. Хто б у нас не переміг на виборах 21 квітня, він цього не зробить, бо не зможе діяти в стилі колишніх політиків. Переважна більшість громадян орієнтується на той проєвропейський вектор, який уже закріплено в Конституції», - підсумував Ігор Рейтерович.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу