КИЕВ
06:54
Брюссель
05:54
Москва
07:54
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Завданням штабу Зеленського було довести ситуацію до абсурду, - експерт

19 апреля, 18:24  Политическая  Украина

Вибори - це змагання між телевізором та холодильником, як люблять говорити політологи, завжди маючи на увазі, що виборець, який опиняється в день голосування біля виборчої скриньки, робить вибір між обіцянками політиків та реальним добробутом. Та в останню виборчу кампанію увірвався новий інструмент впливу на виборців - смартфон.


Про це пише у своєму блозі експерт ГО «Український Центр суспільного розвитку» Юрій Подорожній.


«Політична боротьба в смартфоні - це кліпи і емоції. Ставка на емоційну, нераціональну складову мала підштовхнути виборця до «правильного» рішення. І навіть більше, багатозначне мовчання кандидата Зеленського і є начебто вирішенням проблем людей. Яких саме - люди мають придумати самостійно, без обіцянок та голосних програмних заяв», - пише Юрій Подорожній.


Експерт відзначає, що згідно з соцдослідженням КМІС, найбільш очікуваними кроками в перші 100 днів нового Президента є зниження тарифів на комунальні послуги. Про це говорять 39,1% респондентів. 35% опитаних чекають, що глава держави подасть до парламенту законопроекти про зняття недоторканності з депутатів, суддів, Президента. На швидке розслідування найбільш резонансних корупційних злочинів розраховують 32,4%.


«Зе команда жодного слова не говорила про тарифи, а про недоторканність та розслідування корупційних справ нічого, крім гасла «Весна прийде - саджати будем», не пропонувала своєму електорату», - зауважує Юрій Подорожній.


Політолог зауважує, що зниження тарифів було ключовим популістським гаслом у іншого топового кандидата в президенти - Юлії Тимошенко. Однак вона отримала лише 13% голосів замість 40%, які чекають на зниження тарифів.


«Чому програла Тимошенко? Бо єдиним ворогом та конкурентом вона вважала діючого Президента, що в принципі не було помилкою ні самої кандидатки, ні її політтехнологів. З Президентом Юлія Володимирівна воювала грамотно і спрямовувала на це всю силу та запал. Важкою артилерією в її кампанії став «холодильник», тобто апелювання до економічних негараздів, яке є зверненням до категорії раціонального», - каже Юрій Подорожній.


На думку політолога, кампанія Порошенка - це теж звернення до раціонального. До того ж, у нього є розгалужена партійна мережа на місцях, яка проводила агітаційну роботу «від дверей до дверей».


«З точки зору політтехнологів «мова», «віра», «армія» - гасла, що мали пробудити у виборця бажання замислитись над ключовими питаннями в час небезпеки державної, національної і особистої. І до речі, з-поміж «холодильника» і «телевізора» політтехнологи Порошенка зробили правильну ставку на раціональне, що лежить в основі базового для існування людини - безпеки. Саме тому Петро Порошенко в другому турі», - вважає Юрій Подорожній.


Після першого туру «ядерний» електорат Тимошенко значною мірою дезертирував з армії раціонального - «холодильника» - до натовпу, що живе емоціями.


«Зе!Команда не перевантажувала своїх прибічників ні політичними, ні соціально-економічними питаннями, бо все погано апріорі, тому навіщо про це говорити зайвий раз? Усе стане краще, як на картинці чи в розвагах, нехай і на політичну тематику. Але, як це не дивно, яскрава картинка смартфона може лише показувати чорно-біле ставлення до життя: ми за все добре, проти всього поганого», - пише Юрій Подорожній.


Політолог наголошує, що пропаганда завжди однозначна, оскільки ділить на «своїх» та «чужих».


«Після першого туру завданням штабу Зеленського було вийти із «засади» свого Telegram-каналу та довести до абсурду період, який залишався до другого. Що й було успішно зроблено - аналізами, перенесенням дебатів, викликом на роль арбітра кандидата, що отримав третє місце», - вказує політолог.


Водночас, штабу Президента на це треба було відповідати адекватно - відповідно до ситуації, що склалась.


«Треба віддати належне Порошенку, який не тільки відмінно відпрацював другий тур, але й завдяки власній харизмі, особистим бійцівським якостям та волі до перемоги, поламав левову частку політтехнологічних пасток, розставлених конкурентами», - пише Юрій Подорожній.


Політолог наголошує, що переможець буде визначений біля скриньок для голосування. Переоцінювати значення «телевізора», «холодильника», а надто «смартфона» не варто. Водночас, у сучасному світі здобути владу простіше, ніж її утримувати. Чи розуміє той, хто отримує владу в Україні, впливи нової реальності на існування такої ще слабкої Української держави - залишається відкритим питанням.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу